miercuri, 30 aprilie 2014

Erată la Lucian Boia

        Există în istoriografia românească modernă doi mari „demitizatori” care, din păcate, fac foarte mult rău. Despre Neagu Djuvara am discutat într-un alt articol, Erată la Neagu Djuvara.
        A venit vremea să îl menționez și pe cel de-al doilea mare „demitizator”, Lucian Boia. Ca și în cazul dlui Djuvara, nu voi comenta eu greșelile ci mă voi folosi de un articol al altcuiva. Articolul în cauză se numește „Lucian Boia NU mai este istoric” și poate fi citit în întregime AICI. Voi cita doar prima parte a acestui articol pentru a vă face poftă:

„Am urmărit cu deosebit interes emisunea “Jocuri de Putere” a lui Rareş Bogdan despre ultima carte publicată de Lucian Boia. Felicit pe realizatorul emisiunii pentru reuşita dezbaterii, dar şi pentru acribia oferită de istoricii clujeni I.A. Pop, Ion Novăcescu sau jurnalistul şi poetul Tavi Hoandră. Emisiunea trebuie înregistrată pe DVD şi oferită cadou în şcoliile româneşti, pentru a se preîntâmpina falsificatorii istoriei, care pregătesc un atac ideologic demitizator, la împlinirea a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri din 1918. Nu intru în detaliile excelentei emisiuni, doar doresc să fac o completare la afirmaţia jurnalistului Rareş Bogdan, care după ce a criticat corect şi pertinent ultima carte a lui Boia despre Primul Război Mondial, i-a lăudat apoi celelate cărţi scrise de autor. Din păcate, nu e adevărat. Şi celelalte cărţi scrise de Lucian Boia se încadrează în politica de demitizare a istoriei naţionale, cu bună ştiinţă, şi se pare bine stipendiată de fundaţii străine. Şi cărţile despre mit şi conştiinţă în istoria românească, despre germanofili sau capcanele istoriei, nu sunt decât literaturizări subiective, compliaţii bine însăilate, fără apel la documente şi arhive. Lucian Boia scrie în cel mai pur stil marxist şi încearcă într-un registru ideologic materialist să-şi depăşească înaintaşul, pe istoricul stalinist Mihail Roller. [...]”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu