luni, 13 aprilie 2015

„Damblaua conspiraţiei permanente”

      Doresc să semnalez apariția unui ARTICOL care subliniază extrem de bine unele probleme abordate în cadrul acestui blog. Aș vrea să fac o singură precizare: articolul lasă, cumva, impresia că teoria conspirației ar fi o exclusivitate românească. Nu este deloc așa și sunt sigur că nici autorul nu a vrut să transmită acest lucru. Teoriile conspiraționiste sunt universal răspândite, la noi având doar anumite specificități datorate faptelor istorice locale. Fiind un articol de presă îmi permit să îl preiau pe de-a-ntregul:

      „După cum bine se știe, dacii erau cei mai ortodocși dintre traci. Ei erau depozitari ai tuturor secretelor antice. De la drobul din migdale sfărâmate cu prima moară inventată chiar de ei și până la secretele astronomice care îi vor fascina prevestitor pe incași și azteci peste mai bine de 1.500 de ani. Probabil că această dezvoltare fără precedent s-a datorat faptului că dacii sunt primul popor de pe pământ.
      E fascinant să construim mitologii și medicii susțin că e întrucâtva sănătos, pentru mintea noastră, să construim fantezii. Așa că nu văd un păcat primordial în a vorbi despre lumi ascunse, mistere imposibil de descifrat și teorii ale conspirației. Se pot scrie cărți, se pot face filme, se pot înființa grupuri de studiu pentru după amiezile ploioase și uneori se pot face și bani. Tragedia apare atunci când ajungi să crezi în ele și să te porți ca și când ele ar exista cu adevărat. E drept că în minciuni trebuie să crezi cu tărie ca să poți pretinde că ar fi adevărate, dar noi avem un talent deosebit în a instituționaliza prostii și sferturi de adevăr.
      Comportamentul nostru în care se amestecă rebelul cu oficiosul, fără să ne dăm seama de disonanțe, e cel mai probabil o moștenire a regimului comunist (ce spun aici e o pură speculație, așa că vă rog să nu vă ambalați; orice altă teorie rezonabilă e binevenită, pentru că nu suntem singurii fascinați de conspirații). Obișnuința anilor în care accesul la informație era dat cu lingurița și aveam conștiinţa clară a faptului că varianta oficială trece prin nenumărate procese de cenzură și reconstrucție a adevărului te lăsa cu o stare de nesiguranță.
      „Nu mai poți crede pe nimeni, niciodată total și fără rezerve. Vei presupune mereu că în spatele spuselor există un alt adevăr, pe care cel care face declarația încearcă să îl ascundă.”
      Speculatorul inteligent poate să facă două lucruri majore cu acest defect de construcție vizibil în toată societatea noastră. Pe de o parte nu va livra niciodată adevărul pe de-a-ntregul, pentru că are tot interesul să lase publicul să umple spațiile goale și în felul acesta îi e cel mai ușor să controleze informația. Uitați-vă la toate discursurile politice. În funcție de talentul oratorului, informația e livrată mereu trunchiată și cu meta-trimiteri. Din nou, pentru că e simplu, pentru că poți lăsa loc interpretării, pentru că poți să negi, pentru că nu e nevoie să te pregătești, să studiezi, să muncești. Cel mai vizibil e în afirmația „justiția e controlată”, care se livrează doar așa. Sumar. Și dacă întrebi de cine, ți se răspunde senin cu o altă întrebare: „asta mă întreb și eu!”. Ping pong mintal, lipsit de logică din care noi instituționalizăm concluzia. „Nu se poate dom'le să nu fie justiția controlată. Nu vezi că se întreabă toată lumea. Nu vorbesc ăștia așa de dragul de a vorbi”. Cine știe? Poate ni se trage de la dubla negație.
      Așa am ajuns să vedem cum împotriva tuturor se țes invizibile conspirații întinse din Mordor și până la Scroviștea sau până la Cornu, tot aia e. Pe Adrian Năstase l-au lucrat americanii sau Traian Băsescu, care i-a lucrat pe toți mogulii și mai precis pe toată lumea. Dar și pe Traian Băsescu l-au lucrat serviciile. Cum de unde știm? Păi nu a spus Elena Udrea? Bine, ea nu a spus, dar a lăsat să se înțeleagă și nu ai văzut că de fapt el a confirmat-o după? Totul se leagă, există o logică, cineva trage sforile. E clar un plan bine stabilit și pus la punct de multă vreme. Vor să ne ia pământul, limba și moștenirea dacică. Că asta e cam tot ce a mai rămas. Pădurile, lacurile, fabricile și uzinele, castelele, domeniile și vilele le-au luat ai noștri. Probabil ca să lupte cu asupritorii.
      A doua rezultantă a situației se vede în creșterea peste noapte a unor povești cel puțin extravagante. Moștenirea noastră dacică e una dintre acestea. Limba latină e o variantă vulgară a limbii dacice. Roata, computerul și nava spațială au fost toate inventate de către daci, dar Occidentul hain nu a vrut să ne recunoască aceste contribuții. Deasupra României e un satelit neidentificat care trimite energii către o Poartă Galactică aflată în Masivul Retezat, unde s-au ascuns ultimii dacii până au revenit să repopuleze teritoriul pe care locuim noi astăzi. Mai sunt câteva teorii din acest cvadrant și tare îmi e că până anul viitor, pe vremea asta, se va descoperi că Iisus avea un bunic dac, vorbitor de română, și care este cel care a dus în Iudeea obiceiul Paștelui, obicei profund dac, întemeiat de însuși Zalmoxis. E chiar păcat că au închis OTV-ul, că sunt sigur că DD dădea de capăt și la investigația asta.
      Din nefericire, ce nu au inventat dacii și în consecință nu ne-au putut lăsa moștenire e dorința pentru logică și calm. Apetența pentru viziuni construite cu rațiune și implementate cu cartea de instrucțiuni în mână. Poate în loc să fie fascinat de modelul social suedez în 1990, Ion Iliescu ar fi trebuit să facă niște cursuri pe la fabricile lor de mobilier. Așa poate aveam și noi reformă la pachet, cu instrucțiuni și fără șuruburi lipsă.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu