miercuri, 11 martie 2015

Erată la „Copii botezați cu numele DECEBAL în ANGLIA, acum 1700 de ani… Iată ce spun englezii despre asta:”

        AdD ne servește o nouă creație prin care ne învață cât de nemuritoare este civilizația dacică, într-o formă nealterată din pleistocen până în anul 2533 prin noul articol intitulat: „Copii botezați cu numele DECEBAL în ANGLIA, acum 1700 de ani… Iată ce spun englezii despre asta:”
        În acest articol ne este prezentată succint Cohorta I Aelia Dacorum care păzea un punct strategic din zidul lui Hadrian din Britania. Datele le presupun corecte deoarece par a fi traduse corespunzător dintr-un articol englezesc: Holding the Fort. Nu voi insista asupra acestui subiect. Problema apare, evident, în comentariul dacomanului șef, Daniel Roxin și anume:

„Nota mea (Daniel Roxin): Iată, englezii ne spun că sunt impresionați că o mână de daci (câteva mii cel mult) au fost în stare să își păstreze cultura după 200 de ani de la războaiele dintre Decebal și Traian, izolați de țara mamă, pe un teritoriu străin, asta în condițiile în care impostorii și incompetenții din mediul științific românesc încearcă să ne bage pe gât teoria aberantă că dacii din Dacia romană, chiar și cei din teritoriul neocupat de romani, și-au abandonat limba și cultura în favoarea celei romane, după 150 de ani de ocupație parțială!!! Adică, mai băbește, în timp ce dacii din Anglia și-o păstrau, dacii din Dacia Romană și dacii liberi aflați la sute de km în afara granițelor imperiului și-o abandonau. Curat murdar, fraților! Ce spuneți de asta?”

        Iată ce spunem noi despre asta:
        1. Acest fapt este cunoscut și studiat de istoriografia românească de mult timp și intens. Nu este un secret, dimpotrivă este una din cele mai importante surse străine referitoare la civilizația dacică. Este o surpriză, eventual pentru autorii AdD care, probabil, tocmai au aflat despre acest subiect.
        2. Subliniem din nou ajustarea datelor la modul convenabil, ocupația romană oficială fiind de 165 de ani, elementele romanizatoare întinzându-se însă spre 8, 9 secole în regiune iar dpdv geografic, acest „parțial” nu înseamnă minoritar ci majoritar.
        3. Haideți să vedem, însă, ce scriu acești daci care „au fost în stare să își păstreze cultura [... dar cei din Dacia nu] și-au abandonat limba și cultura în favoarea celei romane, după 150 de ani de ocupație parțială!!!”: „DEO COCIDIO COH I AELIA DACORVM C P TERENTIVS VALERIANVS TRIB VSLM”. Înțelegeți ce scrie acolo? Majoritatea nu. De ce? Deoarece este în latină... Hopa! Știm că latina este defapt fiica limbii dacice și limba dacică nu a fost abandonată și limba română este defapt limba dacică. Și atunci de ce nu înțelegeți nimic? Nu vă mai chinui, am să vă traduc: „Pentru zeul Cocidius, Cohorta I Aelia Dacorum, comandaţi de către tribunul Terentius Valerianus, cu hotărâre şi asa cum se cuvine şi-au îndeplinit jurământul.” Hopa! Cui închină dacii inscripția? Lui Zamolxe cumva? Lui Gebeleizis cumva? Nu. Unui zeu romano-britanic.
        Exact acest lucru înseamnă romanizare: dacii au continuat să-și numească uneori (deoarece numele romane cresc exponențial ca număr, după cucerire) copiii cu numele Decebal și și-au păstrat arma tradițională, falxul dar au început să o facă în limba latină și uneori, în numele unor zei străini. Adică puțin de la daci, puțin de la romani. Aceasta este una din marile greșeli ale dacomanilor care consideră că romanizarea este un abandon imediat și total a elementelor de cultură și civilizație.
        În concluzie: Daniel Roxin își dă singur cu stângul în dreptul aducând împotriva romanizării un argument care susține tocmai romanizarea și dovedește din nou, incultura și lipsa puterii de analiză la nivel de bază, ca să nu mai vorbim de rafinamente și prin acest fapt introduce în spațiul public o nouă șarjă de prostii.
        Ce să zic? Felicitări autorilor iar cititorilor săi: distribuți! Că lumea trebuie să citească prostii!

2 comentarii:

  1. O alta prostie e pretinsa ocupatie partiala a Daciei.Dio Cassius spune clar:"Cand a vazut Decebal ca scaunul lui de domniei SI TOATA TARA SUNT IN MAINILE DUSMANULUI,ca el insusi este in primejdie sa fie luat prizonier,isi curma zilele."
    Iar pe Inscriptia de la Corint sta scris mare si frumos:"(...)secunda expeditione qua UNIVERSA DACIA DEVICTA EST (...)".Scrie in dacica deci nu trebuie tradus.Dar pentru cei care au uitat sfantul grai stramosesc al Daciei Ednice,se traduce cam asa:(...)A doua expeditie prin care INTRAGA Dacie a fost cucerita/invinsa".
    O fotografie a Inscriptiei de la Corint:
    http://corinth.ascsa.net/id/corinth/image/bw%203658&q=references%3A%22Corinth%3AMonument%3ASouth%20Stoa%22&t=&v=icons&p=1&s=229&sort=rating%20desc%2C%20sort%20asc&size=full
    Fragmentul redat se gaseste de la mijolcul celui de-al patrulea rand de jos in sus.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e o prostie veche, a pornit de la aberatia aia cu 14% (parca au format un Club, nu alta). Da, TOATA Dacia lui Decebal a fost cucerita, ba chiar mai mult. S-au gasit castre romane in Ucraina, prin nordul Moldovei, pe unde locuiau alte triburi (inclusiv dacice) si unde regatul lui Decebal nu se intindea. De asemenea Decebal avea doar partea subcarpatica a Munteniei si o fasie subtire dincolo de Olt, in vreme de TOATA Muntenia, pina in Dobrogea a fost anexata imperiului pina in 117, cand a fost cedata roxolanilor. Romanii au trimis de asemena trupe pina la Nistru si in Maramures, pentru a se asigura ca nimeni din afara regatului (din jurul lui) nu s-ar pregati sa faca vreo galagie. Singura exceptie, adica ce a ramas in afara provinciei a fost Crisana (estul) pentru singurul si simplul motiv ca dacii de acolo au ales sa nu lupte alaturi de Decebal, drept care teritoriul lor a ramas neanexat.

    RăspundețiȘtergere