luni, 21 iulie 2014

Dacomanii „lovește” din nou!

        Am fost martorului unui experiment ad-hoc, eram tentat să spun și inedit dar este departe de a fi primul, care să demonstreze de ce teoriile emanate din cercurile dacomane sunt prostii.
        Totul a început cu plasarea strategică unui material într-un cerc tangențial cu cel al dacomanilor. Acesta a fost împachetat corespunzător iar dacomanii l-au preluat instantaneu. De ce pe acesta și nu din altă sursă? Deoarece știrea a fost publicată pe nenumărate situri, inclusiv românești, inclusiv de știri care se actualizează aproape instantaneu. Știrea „plantată” a fost de pe un site străin și nu chiar primul în motoarele de căutare.
        Știrea plantată se referă la niște urme vechi de Homo Sapiens, descoperite într-o peșteră din România, despre care niște oameni de știință străini au afirmat că ar fi mai vechi decât se estimase inițial. Puteți accesa articolul AICI.
        Ei bine, dacomanii, l-au preluat instant și l-au publicat AICI. No și care-i problema? No, problema îi că din articolul original care zice: „Human footprints found in Romania’s Ciur-Izbuc Cave represent the oldest such impressions in Europe, and perhaps the world, researchers say. [...] Published ages for other H. sapiens footprints in Europe and elsewhere go back no more than 33,000 years. At a 2011 conference, scientists said that H. sapiens tracks at Tanzania’s Engare Sero site were 120,000 years old. Those findings have not been published yet, suggesting to Webb a problem with dating or footprint authenticity. Nearly 1-million-year-old footprints of modern human ancestors were recently documented at a British site.”. Adicătelea că aceste urme, ar fi cele mai vechi din Europa dar în pofida acelui „probabil și din lume”, așa ceva este imposibil. În lume există urme lăsate de Homo Sapiens, mult mai vechi de 35.000 de ani. Dar dacomanii au declarat: „Cele mai vechi urme de pasi din lume au fost descoperite in Romania”. Ați înțeles? Ce rost are să citești atent? Ce rost are să coroborezi informațiile cu alte surse istorice? Păi are vreun rost devreme ce ești semidoct, îți gâdilă orgoliul și îți crește afacerea?
        Dacomanii nu citesc decât printre rânduri și rândurile care le convin le publică deformat. De aia dacomanii sunt semidocți și fac o grămadă de rău. Că oamenii sinceri care nu au timp să studieze dar le face plăcere să citească astfel de lucruri, le cred toate prostiile. Acum, există oameni care știau de mult timp acest fapt, există oameni care îi cred orbește oricâte argumente le-ai pune în față și există oameni care, poate cititnd acest articol, vor înțelege să nu-i mai citească. Sau măcar să-i citească critic. Adică „velico”, cum ar veni pe latină, pentru cei s-au burzuluit pe aici că ce-i cu numele ăsta slav și care nu au fost în stare să caute pe un dicționar online ce înseamnă. Sau altfel spus, dacomanii, mai ales cei de pe Adevăruri tulburătoare, nu fac cercetare sau „documentare”, fac jurnalism. Iar jurnalismul nu e știință. Nici măcar populară. E afacere.

3 comentarii:

  1. Asa cum mai spuneam cu diverse ocazii si in diverse locatii, treaba poate fi de-a dreptul grava, acest curent si acesti lideri ai curentului ne arunca istoria si toata cercetarea reala, profesionala (inclusiv pe subiectul despre daci) in derizoriu.O transforma si ne transforma in subiecte de ridiculizat, de bascalie.Astfel de idei, de la filmele "tulburatoare" incoace, emana pe afara, iar cercetatorii straini vor pune eticheta: "neseriozitate" (in cel mai fericit caz) sau "delir". Probabil ulterior vor veni o serie de rezultate de valoare reala din partea oamenilor calificati, dar vom fi deja condamnati sa nu ne mai ia nimeni vreodata in serios. Vom fi tratati la modul "iar vin halucinatii aia, care zburau cu racheta pe Marte inca din neolitic". Nu mai vorbesc de "criza de identitate a romanilor" pe care dumnealor au invocat-o (pentru ca "s-a tot ascuns adevarul"), care de fapt nu exista, dar pe care tocmai ei au reusit s-o creeze in capul atator naivi si de sursa de dezbinare si sfada pe care au mestesugit-o.
    Am fost surprins neplacut si dezamagit sa vad chiar oameni cu un alt nivel de pregatire si seriozitate aratand ingaduinta, ba chiar o oarecare aprobare fata de diverse idei de acelasi gen.Bunaoara au ajuns sa spuna ca li se pare logic ca statuile de daci de la Roma sa fi fost facute de catre daci si furate de Romani, luate cu japca ca prada de razboi.Sincer am crezut ca sunt la camera ascunsa cand am citit asa ceva. Nu-mi venea sa cred nici despre ridicarea pur si simplu a acestei probleme, nici subrezimea si seria de contradictii din "argumente" .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur că aveți dreptate. Și atunci ce e de făcut pentru a contracara această mișcare nocivă?

      Ștergere
    2. Nu sunt specialist in astfel de strategii, doar intuitia imi spune in continuare ca ar fi benefice emisiuni televizate cu profesionisti (istorici lingvisti) in care sa se dezbata toate aceste probleme dacomane. Ba mai mult, as crede ca ar fi ideal inaintea fiecarei astfel de organizari, domnii Roxin&Co sa fie invitati prin scrisori deschise ,sa-si expuna "live" ideile si toate inventiile intr-un dialog, unde esti tras de maneca imediat cum bati campii, nu intr-un monolog unde poti debita zeci de minute neintrerupt si netulburat..Daca refuza invitatiile (ceea ce ar fi de asteptat), macar sa stie lumea ca au refuzat.Apoi, in acest caz, bineinteles ca emisiunile pot avea loc si fara ei.Materialele apoi incarcate pe cat mai multe siteuri/bloguri, inclusiv YouTube. Rationamentul meu pleaca de la faptul ca multi din naivii care ajung sa fie zapaciti de cap sunt prea comozi pentru a face lectura, a verifica macar ce spun acesti impostori, prin urmare nu au cum sa-si dezvolte simt critic si ajung usor indoctrinati. Cati vor citi Dio Cassius, cati se duc la Dyo Chrysostom, la Herodot sau Strabo, cati au citit sau vor citi pe Denusianu sau Zamolxis a lui Busuioceanu? Nimanui insa nu-i este lene sa urmareasca o emisiune filmata, oriunde este incarcata.

      Probabil sunt si idei mai bune, asta e insa alternativa care mi s-ar parea mie eficienta.

      Apropo, dumneavoastra ati reusit sa identificati vreun "document austro-ungar al vremii" (cum s-a exprimat N.Savescu, care sa consemneze apelativul Malus Dacus?

      Ștergere