vineri, 2 ianuarie 2015

Erată la legăturile daci-danezi, geți-goți etc.

        Am asistat recent la o interesantă discuție, purtată în mediu virtual, de către un grup de persoane interesate de istoria antică a României. Nu are importanță unde și cine, deoarece, respectivele persoane nu sunt interesate să le fie amintite numele aici. Dar ideea din discuția dumnealor este importantă și poate fi citită și/sau combătută mai jos.
        De-a lungul istoriei, ca și perioadă generală în Evul Mediu, mai multe regiuni geografice sau administrative europene au purtat nume cu rezonanță ... dacică. Danemarca este un exemplu bun. Regatul Danemarcei ca și entitate politică, nu am cunoștință să fi purtat vreodată numele de Dacia, dar papalitatea a instituit cu siguranță, o provincie ecleziastică numită Dacia. Acest nume se pare că nu s-a perpetuat doar la nivel administrativ ci și la nivel de memorie colectivă. Numele Daciei, dus de către danezi, a ajuns în Anglia, unde, astăzi există un comitat intitulat ... Dacorum. Așadar iată că există, fără posibilitate de tăgadă, un fir roșu (extrem de fin, ce-i drept) care arată o continuitate istorică peste milenii, între daci și ... englezi de această dată. Ce înseamnă acest lucru? Există vreo legătură de rudenie între daci și englezii din comitatul Dacorum? Nu. Există vreo legătură istorică extrem de fină și mai mult la nivel filosofic între daci și englezi? Da. Mai multe chiar. Înseamnă că avem vreun drept de moștenire juridic sau moral asupra vreunei persoane, sau asupra vreunui obiect, sau asupra vreunei palme de pământ din comitatul Dacorum? Nicidecum.
        O altă comparație, poate mult mai intuitivă, se află chiar în România. Numele Daciei a dăinuit peste milenii și îl întâlnim zi de zi ... pe șosea. Automobilul Dacia. Există însă vreo legătură între daci și automobilul Dacia? Ar fi greșit să spunem că niciuna. Există o legătură de moștenire culturală. O neagă cineva? Însuși faptul că automobilul poartă numele Dacia, înseamnă sigur că nu. Dar există vreo legătură de rudenie între un dac și un automobil Dacia? Desigur că este o inepție uriașă să spui așa ceva.
        La fel sunt și inepțiile prin care se susțin diverse tipuri de moșteniri între daci și goți, danezi, englezi chiar și români dacă stăm să analizăm atent situația. Desigur că românii au cele mai multe legături cu dacii, oricare ar fi aceste legături, dar acestea în nici un caz nu sunt absolute. Legăturile istorice sunt atât de complexe, perioadele de timp sunt atât de mari încât aceste formulări nu-și au locul, decât în cazul în care toată situația ar trebui simplificată la o singură propoziție. Ceea ce este foarte periculos, însă. La fel și faptul că aceste legături sunt ocultate de către cineva. Desigur, că uneori, istoria este folosită în scopuri frauduloase, desigur că istoricii nu sunt perfecți, dar nu vă lăsați păcăliți de dictoane ale unor jurnaliști fără pregătire în materie de istorie. Nu tot ce zboară e dacic, și nici o legătură între daci și orice altceva nu este negată, dacă se cunoaște sigur.

19 comentarii:

  1. Bine lucrezi coontra, dar.... fara argumente

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exact acesta este mecanismul utilizat de către dacomani: ...fără argumente.

      Ștergere
  2. ce tot vorbesti cel care ai scris articolul de filosofie si tampenii numai ca sa nu recunosti legatura genetica. englezul robert sheringam spune ca englezii se trag din geti. si este sufiecient sa ne uitam la fata englezilor si sa vedem ca seamana la trasaturile fetei cu romanii. pe urma anumite elemente in muzica precum muzica englezilor de la spandau ballet, moody blues care seamana cu muzica romaneasca a lui gabriel cotabita, adrian daminescu

    RăspundețiȘtergere
  3. uitati-va la solistul trupei englezesti spandau ballet sau solistul trupei moody blues si vedeti ca arata ca si romanii la fata pe cand neamtul blond de la blue sistem nu arata la fata ca romanii. deci aici se adeveresc lucrurile. si la felul de a fi englezii se aseamana cu romanii la reactii.

    RăspundețiȘtergere
  4. uitati-va la solistul trupei englezesti spandau ballet sau solistul trupei moody blues si vedeti ca arata ca si romanii la fata pe cand neamtul blond de la blue sistem nu arata la fata ca romanii. deci aici se adeveresc lucrurile. si la felul de a fi englezii se aseamana cu romanii la reactii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.Propoziția se începe cu literă mare.
      2.Ar fi foarte indicat să scrieți frumos și românește cu diacritice, pentru a înțelege oricine dacă vorbiți de români sau romani.
      3.La ce reacții se aseamănă cei înrudiți și ce studii psihologice (autor, titlu, publicație) susțin legătura dintre antichitate și această înrudire?

      Ștergere
  5. ce tot vorbesti cel care ai scris articolul de filosofie si tampenii numai ca sa nu recunosti legatura genetica. englezul robert sheringam spune ca englezii se trag din geti. si este sufiecient sa ne uitam la fata englezilor si sa vedem ca seamana la trasaturile fetei cu romanii. pe urma anumite elemente in muzica precum muzica englezilor de la spandau ballet, moody blues care seamana cu muzica romaneasca a lui gabriel cotabita, adrian daminescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.Să vorbești la persoana a doua singular e foarte ușor dar nu e dovadă de nu știu ce erudiție, nici nu știu ce inteligență, nici nu știu ce siguranță pe propria argumentație.
      2.Să afirmi că cineva spune o tâmpenie fără să spui ce și fără să o argumentezi e foarte ușor dar nu e nu știu ce dovadă de erudiție, inteligență sau siguranță pe propria argumentație.
      3.Unde spune Robert Sheringan ceea ce spune? Deoarece vreau să văd cu ochii mei dacă spune ceea ce susțineți dv. că spune, să văd contextul în care o spune (dacă o spune) și dacă chiar o spune să văd dacă nu cumva a greșit prin verificarea informației cu alte surse.
      4.Deci dumneavoastră doriți să afirmați că Spandau Ballet, Moody Blues (alături de Gabriel Cotabiță sau Adrian Daminescu) sunt geți. Oare credeți că vor recunoaște și ei asta? Asta o fi scriind în pașapoartele lor?!?

      Îmi prezentați o nouă dimensiunea a realității pe care nu aș fi bănuit-o. Cea clinică.

      Ștergere
  6. pai da cauta pe internet de robert sheringam. da-i un search si o sa gasesti simplu. gabriel gheorghe la fel a spus despre robert sheringam ca a spus robert sheringam ca englezii se trag din geti. acuma tu il faci pe gabriel gheorghe mincinos sau ce vrei tu defapt aici?

    RăspundețiȘtergere
  7. pai spandau ballet, moody blues trebuie sa-i intrebati pe ei asta. dar ei este posibil sa nu mai stie din cine se trag deoarece majoritatii occidentalilor nu le mai place cuvantul get, dac deoarece ei stiu ca a se indentifica pe ei cu geti si dacii ar insemna sa se identifice cu romanii adica cu noi si nu le convine sa se identifice cu romania

    RăspundețiȘtergere
  8. pai spandau ballet, moody blues trebuie sa-i intrebati pe ei asta. dar ei este posibil sa nu mai stie din cine se trag deoarece majoritatii occidentalilor nu le mai place cuvantul get, dac deoarece ei stiu ca a se indentifica pe ei cu geti si dacii ar insemna sa se identifice cu romanii adica cu noi si nu le convine sa se identifice cu romania

    RăspundețiȘtergere
  9. pai da cauta pe internet de robert sheringam. da-i un search si o sa gasesti simplu. gabriel gheorghe la fel a spus despre robert sheringam ca a spus robert sheringam ca englezii se trag din geti. acuma tu il faci pe gabriel gheorghe mincinos sau ce vrei tu defapt aici?

    RăspundețiȘtergere
  10. pai da cauta pe internet de robert sheringam. da-i un search si o sa gasesti simplu. gabriel gheorghe la fel a spus despre robert sheringam ca a spus robert sheringam ca englezii se trag din geti. acuma tu il faci pe gabriel gheorghe mincinos sau ce vrei tu defapt aici?

    RăspundețiȘtergere
  11. si iti dau dovada si cu gotii ca erau geti din nord estul europei. de ce in biblia gotica se gasesc multe cuvinte ausonice? asta insemnand cuvinte ca si cele de la noi din romana sau din latina. de ce?

    RăspundețiȘtergere
  12. si inca o dovada ca gotii erau getii din nord estul europei. cum se face ca in suedia chiar de unde au venit o parte dintre goti este port popular ca cel din romania. in localitatile boda si fageras

    RăspundețiȘtergere
  13. si iti dau dovada si cu gotii ca erau geti din nord estul europei. de ce in biblia gotica se gasesc multe cuvinte ausonice? asta insemnand cuvinte ca si cele de la noi din romana sau din latina. de ce?

    RăspundețiȘtergere
  14. si iti dau dovada si cu gotii ca erau geti din nord estul europei. de ce in biblia gotica se gasesc multe cuvinte ausonice? asta insemnand cuvinte ca si cele de la noi din romana sau din latina. de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.Nu vreau să dau nici o căutare despre nici un Robert Sheringam, vreau să-mi oferiți dv. citatul exact, titlul din care ați citat, ediția și pagina să pot verifica ce a spus. Dacă nu înțelegeți că așa se face, nu ați înțeles nimic și de aia susțineți doar inepții. Până nu îmi indicați coordonatele exacte, acel Robert Sheringam nu există în această discuție.
      2.Eu nu întreb pe nimeni nimic. Dv. trebuie să îmi oferiți citate din Spandau Ballet, Moody Blues. Citate verificabile, altfel acest argument nu există. Iar treaba că ei nu știu ce afirmați dv. și din cine se trag defapt, este un argument pentru un individ care are aiureli în loc de logică. Și eu pot spune despre dumneavoastră că sunteți inuit dar nu ați aflat dv. încă. Dar așa este sigur! Pentru că și inuiții și dv. iarna tremurați de frig.
      3.Ce este limba ausonică, ce cuvinte ausonice se află în biblia gotică? Și cuvintele latine seamănă cu româna fiindcă limba română provine din limba latină. Și dacă există cuvinte comune în toate limbile Europei este din cauza fondului indo-european comun. Lucru pe care nu îl neagă nici un specialist. Nu din alte cauze conspiraționiste care flendură în capul dv. și pe care le scoateți pe gură fără să gândiți, fără să citiți și fără să aveți habar despre istorie, arheologie, lingvistică și alte științe.
      4.Ce costume populare visați dv. că sunt asemănătoare? Până nu mi le arătați cu poze, origine exactă etc., nu avem ce discuta. Apropo, nu zic că e cazul neapărat aici (nu de alta dar nu ați indicat nimic concret) dar ați auzit vreodată în viața dv. de policentrism? Cunoașteți vreun exemplu?

      Ori gândiți și discutați pe lucruri concrete ori cu tot respectul, mergeți și discutați cu cei care acceptă asemenea discuții de purtat la a 17-a bere.

      Ștergere
  15. deci in biblia gotica sunt urmatoarele cuvinte ca in limba romana si limba latina. deci romana nu provine domle din latina ci limba getica era foarte apropiata de limba latina. da nu-i adevarat ca e vorba de fondu comun european. de ce acele cuvinte din biblia gotica se gasesc doar in latina dar in limbile germanice nu se gasesc?

    exemple

    casa- in limba latina este casa, in limba romana este casa, in biblia gotica este cans iar in limbile germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    a inota, inot- in latina este notare, in limba romana inot, a inota, in biblia gotica pentru corabie este nota iar pentru a uda cu apa este natian iar in limbile germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    fiu, fiii, a avea fii, fiice- in latina este filius, in limba romana este fiu, fiica, in biblia gotica este fitan femeie care naste copii deci care are fii, fiice deci se vede prefixul fi comun in toate cele trei limbi iar in limbile germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    fata- in limba latina este feta, in limba romana este fata, in biblia gotica este fitan femeie, fata care naste

    sticla(recipient de baut)- in limba romana este sticla, in biblia gotica este sticla, in limbile germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    traista- in limba romana este traista, pe tablitele getice este tair, in biblia gotica este taino deci se vede prefixul comun tai iar in limbile germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    copila- in limba romana este cop-ila, pe tablitele getice sinaia este lole, in biblia gotica este maw-ilo deci se vede sufixul ilo, ila, lo comun iar in limbile germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    a zice, zis- in limba romana este zice, zis, in biblia gotica este razdai, iar in limblie germanice vechi si noi nu este acest cuvant

    si astea nu sunt toate exemplele dar lista este lunga de tot dar este suficient atat

    introdu pe you tube midsommar i fageras si o sa vezi portul popular ca in romania la o femeie din fageras suedia apoi introdu midsommar 2011 si uita-te la minutul 00:59 si la minutul 1:05-1:06 si o sa vezi portul cu catrine ca si cel de pe fusta din portul popular romanesc tot la doua femei acestea fiind din boda suedia

    RăspundețiȘtergere