duminică, 4 ianuarie 2015

Erată la „DEX-ul și furtul limbii geto-dacilor”

        O nouă emisiune AdD, „DEX-ul și furtul limbii geto-dacilor”, o nouă serie de aberații crunte. Dar această emisiune a adus ceva nou: nu am putut s-o urmăresc atât de mare e concentrarea de prostii. Am dat pe sărite în 3 locuri, 3 prostii, după care am închis fereastra și am scris aceste rânduri.
        Iată câteva exemple din înțelepciunea dacomanilor. Citez din memorie:

        AdD: „Urs vine de la urcă sus
        VD: Nu aș putea să reproduc prostia cu urs nu vine de la ursus, dar grecii au aorsus și în nici o altă limbă nu există a urca sau sus. Așa ceva...

        AdD: „Toate cuvintele care seamănă cu latina au fost aduse de pașoptiști”
        VD: Oare cum rămâne cu Scrisoarea lui Neacșu?

        AdD: „Nici un termen militar nu a fost păstrat precum: legiune, municipium, veteranus..., deci de unde atâta romanizare?”
        VD: Fără comentarii...

        Mie mi-a fost de-ajuns.
        Nu mă zdruncină lipsa cunoștințelor de lingvistică ci crunta lipsă de logică și indiferență față de segmentul de populație căreia i se adresează.

10 comentarii:

  1. „Urs vine de la urcă sus”

    Si gandac vine de la dacul ganditor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deștepți foc! Bine spuneți contra, dar unde sunt argumentele!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Na, poftim!

      URS, urși, s. m. 1. Mamifer omnivor cu trupul masiv, acoperit de o blană brună-negricioasă sau roșcată, cu botul ascuțit și cu coada scurtă (Ursus arctos). ♦ Expr. A vinde pielea ursului din pădure = a conta pe un lucru înainte de a fi sigur că-1 poți obține. A trage nădejde ca ursul de coadă = a nădăjdui lucruri imposibil de realizat. A se aduna ca la urs = a se aduna în număr foarte mare. ♦ Epitet dat unui om greoi, ursuz, nesociabil. ◊ Compus: Urs-alb (sau -polar) = specie de urs cu blana albă, care trăiește în regiunile arctice (Ursus maritimus). 2. (Reg.) Boț de mămăligă cu brânză la mijloc. 3. (Reg.) Fiecare dintre grinzile longitudinale ale unui pod de lemn. ♦ Fiecare dintre stâlpii care susțin talpa prispei la casele țărănești. – Lat. ursus.

      MUNICÍPIU, municipii, s. n. 1. Oraș mare, având un rol economic, social, politic și cultural însemnat; p. ext. administrația unui astfel de oraș; municipalitate. 2. Nume dat orașelor romane (din Italia sau din imperiu) care aveau dreptul la autonomie în treburile interne. – Din lat. municipium.

      BĂTRẤN, -Ă, bătrâni, -e, adj., s. m. și f. I. Adj. 1. Care trăiește de mulți ani, care este înaintat în vârstă. ◊ Fată bătrână = fată rămasă nemăritată după vremea măritișului. ♦ (Despre fața sau înfățișarea cuiva) Care și-a pierdut frăgezimea, care trădează bătrânețe. 2. Care există de mult timp, de demult. II. S. m. și f. 1. Persoană în vârstă înaintată. ◊ Loc. adj. și adv. Din bătrâni = din vremea veche, din moși-strămoși. 2. (Fam., la m. sg.) Tată; (la f. sg.) mamă; (la m. pl.) părinți. – Lat. betranus (= veteranus).
      Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner

      „Mudromu I plemenitomu I cistitomu I bogom darovannomu jupan Haniş Begner ot Braşov mnogo zdraviie ot Neacşul ot Dlăgopole.

      I pak dau ştire domniie tale za lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre.
      I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopoe de miie me-au spus că au văzut cu ochii loi că au trecut ceale corabii ce ştii şi domniia-ta pre Dunăre în sus.
      I pak să ştii că bagă den toate oraşele câte 50 de omini să fie în ajutor în corabii.
      I pak să ştii cumu se-au prins neşte meşter den Ţarigrad cum vor treace aceale corabii la locul cela strimtul ce ştii şi domniia ta.
      I pak spui domniie tale de lucrul lu Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sânt megiiaş şi de genere-miiu Negre, cumu i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pre io-i va fi voia, pren Ţeara Rumânească, iară el să treacă.
      I pak să ştii domniiata că are frică mare şi Băsărab de acel lotru de Mahamet beg, mai vârtos de domniiele voastre.
      I pak spui domniietale ca mai marele miu de ce am înţeles şi eu. Eu spui domniietale iară domniiata eşti înţelept şi aceste cuvinte să ţii domniiata la tine, să nu ştie umini mulţi, şi domniiele vostre să vă păziţi cum ştiţi mai bine.

      I bog te veselit. Amin.”

      Bun îi?

      Ștergere
    2. Domnul Popescu, contraargumentatie merita ipotezele care au un dram macar de realism, dar in jurul acelui sambure de realism si adevar sunt tesute si erori.Atunci te apuci si combati erorile.Aiurerile astea cu "urs vine de la "urca sus" (am mai vazut multe altele, gen "pisica vine de la sica dacica" sau "dagger" englezesc vine de la "dac" etc) se inscriu in aceeasi liga ca si idelile halucinante ale d-lui Funar (cum ca toate popoarele lumii se trag din daci, dacii au contruit piramidele, dacii au construit monumentele incase, dacii aveau aparate de zbor si harti pe care nici NASA nu le poate face la acelasi nivel) sau cele Savesciene din cartea dumnealui.Sa te apuci sa argumentezi la asa ceva este echivalentul cu a te uita la Jack the Ripper si la sfarsit sa conchizi ceva de genul "cred ca tipul are ceva probleme de Temperament, e cam inclinat spre violenta".Deci punctul 1 bunaoara nici nu merita contraargumentatie, ci cel mult ironizare.

      La punctul 2, chiar daca nu mai avem legiuni sau centurioni (desi le avem pe celelalte care vi s-au aratat), terminologia din orice domeniu evolueaza in timp, unele structuri vor mai ramane, prin urmare si termenii pot ramane, alte structuri dispar, prin urmare si termenii.Cred ca sunteti constient ca nu mai avem nici vornici, paharnici sau parcalabi.

      Punctul 3 vi s-a argumentat clar si la obiect, ce vedeti in asta drept "Duhul Contra" e cel putin ciudat.

      Ștergere
  3. Halal polemiști! Cu Duhul Contra nu faceți multă treabă. Poate vă trebuie ceva iubire de neam și adevăr, în loc de ironie, sarcasm, negativism, răutate și celelelte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minciunile și prostiile crunte ale dacomanilor sunt dragoste mare de neam?!? Răspândirea de prostii cu bunăștiință este cea mai mare trădare a patriei! Și nu vă faceți iluzii: liderii curentului dacoman știu foarte bine ce prostii spun, le-a fost atrasă atenția în nenumărate rânduri pe rețelele lor de socializare!

      Ștergere
    2. "Minciunile și prostiile crunte ale dacomanilor sunt dragoste mare de neam?!? Răspândirea de prostii cu bunăștiință este cea mai mare trădare a patriei!"

      Absolut, si anume prin aruncare in derizoriu si ridicol a istoriei si expunerea la riscul ca toti rom^nii (nimeni in afara nu stie ca probabil in Romania nu sunt mai multe de cativa zeci de mii de dacomaniaci fanatizati, impresia poate fi de mult mai mult pentru ca fac galagie mare) sa fie bagati in aceiasi oala a protocronistilor halucinanti.De asemenea poate ruina credibilitatea oricarei cercetari dacologice (ulterioare) adevarate.La ei dacomania/dacopatia e dacism sau dacologie.

      " liderii curentului dacoman știu foarte bine ce prostii spun,"

      Normal ca stiu.Cand inventezi, stii ca ai facut-o si ca pornit de la nimic.Cand afirmi ca X cercetatori spun cutare lucru (de exemplu cei care au scris studiul genetic Genomul Uman), iar in lucrare scrie cu totul pe dos fata de ce afirma liderii in discutie, e clar ca e distorsionare voita.

      Ștergere
    3. Mulțumesc de susținere.

      Ce vroiam să spun cu „liderii curentului dacoman știu foarte bine ce prostii spun” era că pe grupurile de facebook, au fost tot felul de oameni care le-au demonstrat inepțiile, iar liderii curentului au replicat ceva de genul că „pentru greșelile din filme trebuie să răspundă exclusiv cei care le-au spus direct”. Hm!

      Ștergere
    4. Adica ar trebui sa raspunda sursele dumnealor care nu exista.Daca inventeaza un citat de-al lui Cassius, el trebuie sa raspunda pentru asta, sau un John Doe care cica le-ar fi spus ca Dio Cassius a zis....(prinde orbul, scoate-i ochii).Convenabil pentru ei.Culmea e ca se intampla cateodata ca ei singuri sa-si dea dezmintiri fara sa-si dea seama.Doar fanii dacomani nu sesiseaza.
      M-a amuzat un caz (de parca numai unul) din cartea lui Savescu.La pg 51 are titlul "Podul de piatra de peste Dunare". Se stie subiectul, l-a reincalzit si folosit 1:1 si Roxin (este si erata aici pe blog).

      Zice acolo:

      "Este ilogic ca o armata care poseda teritoriul doar de pe un mal al fluviului Dunarea (Istrul) sa reuseasca construirea unui pod de piatra, al carui al doilea capat se afla pe teritoriul inamic."

      Aici reactia normala e sa crezi ca omul greseste (din nestiinta, ceea ce nu ar fi prea grav) si sa-l corectezi "domnul meu, uite cat de mult era celalalt capat de pod la inamic la vremea aia.

      Dar cateva pagini mai incolo (pg 58), vorbind de razboiaele daco-romane zice asa:

      "In primavara anului 102 Traian preia ofensiva, strabate Muntenia prin pasul Bran, inving~ndu-l pe Decebal. In urma pacii incheiate, Decebal pierde Banatul, Tara Hategului, Oltenia, Sudul Munteniei si al Moldovei. In decembrie 102, la Roma, Traian prime[te numele de DACICUS (Invingator al dacilor)."

      Deci iacata stia ca nu numai capul de pod de la nord nu mai era la inamic, ci toata Oltenia, precum si Banatul si restul teritoriilor enumerate.
      Mai departe ineptiile dospesc precum cel mai reusit aluat de cozonac.

      Ștergere
    5. :)) Excelent detaliu,

      Dle, ST cu părere de rău trebuie să vă anunț și dv. ați fost atins de Duhul Contra...

      Ștergere