marți, 29 iulie 2014

Erată la „Mozaicul de la Ravenna”

        Serviciul de știri, mi-a comunicat implacabil un nou articol din lumea „Adevărurilor tulburătoare” despre daci. Titlul zice, „Mozaicul de la Ravenna”. Îmi frec mâinile abitir, deoarece știu unde bate articolul.
        Pe de-o parte, din lipsă de timp, pe de altă parte din motive de acces facil la informație, voi aduce ca și argumente, materiale disponibile pe internet la o simplă căutare în motoarele de căutare, scrise într-un limbaj accesibil oricui. Oricui vrea să citească, nu să creadă orbește inepțiile unora. Cei care cred dogmatic în creațiile fantasmagorice ale celor ce scriu articole pe situl adevaruldespredaci.ro, pot închide liniștiți această pagină și să viseze în continuare.
        Să începem cu prezentarea problematicii: în Ravenna, există o biserică bizantină, Sant'Apollinare Nuovo, în care se află un mozaic care prezintă scena biblică în care cei trei magi de la răsărit, aduc daruri pruncului Isus. În această imagine, magii poartă niște bonete care seamănă cu pilleumul dacic. Asemănarea, este într-adevăr izbitoare. Din această cauză, fără nici o urmă de îndoială sau argumentație, pe situl adevaruldespredaci.ro, se decretează: „Mozaicul de la Ravena, vechi de 1.500 de ani, a născut multe controverse de-a lungul timpului, inclusiv zbârlirea părului de pe ceafă al adversarilor dacismului care au sărit ca arși, pretinzând că respectivele căciuli ar fi frigiene sau, în orice caz, de oriunde de altundeva, numai de la daci nu. Această politică absurdă în care dacii sunt tratați de unii așa-ziși specialiști ca fiind o populație de mâna a treia pe care au civilizat-o romanii continuă și astăzi, orice descoperire importantă asociată dacilor fiind taxată cel mai adesea ca un împrumut de la celți, greci, romani, eventual marțieni… numai dacică să nu fie.”. În concluzie, bonetele ar fi dacice și nu este recunoscut acest fapt.
        Bun, să trecem la studierea problemei. În primul rând, cine sunt cele trei personaje care poartă bonetele? Sunt cei trei magi, „de la răsărit” cum știm atât de automat din colinzi. Adică de la răsărit de Israel! Dacia, îi în partea ailaltă! Scena biblică este descrisă în Biblie, Matei, 2:1-12 și puteți afla mai multe detalii AICI. Acești magi sunt din zona Persiei. Lăsând la o parte lungile discuții despre originea acestor magi, apare o întrebare de bun simț, în legătură cu însăși poza prezentată pe adevaruldespredaci.ro. Cum explică dumnealor legătura dintre pilleumul dacic și numele personajelor care le poartă: Balthassar, Melchior și Gaspar? Nume dacice?!? Măcar de tăiau aceste trei nume, pentru a nu-și afișa prostia așa ostentativ! În concluzia acestui paragraf: cele trei personaje nu au nici cea mai mică legătură cu dacii! În legătură cu originea personajelor și zona din care provin, vă mai recomand aceste două articole: MAGI și Zoroastrianism.
        Aceste trei personaje sunt un subiect amețitor de complex, vorbind din punct de vedere al reprezentării lor artistice. Mai multe detalii puteți vedea AICI.
        Și totuși, bonetele, purtate de cele trei personaje, seamănă izbitor cu pilleumul dacic... Ar putea, niște personaje persane să poarte, prin cine știe ce simbolism al autorului mozaicului, un pilleum dacic? Nu, deoarece, autorii materialului de pe adevruldespredaci.ro, nu au habar despre boneta frigiană. Detalii despre răspândirea acestui accesoriu vestimentar puteți citi AICI, pentru a vedea că o asemenea căciulă nu este nici pe departe exclusivitate dacică, ea având origini mult îndepărtate în timp și o răspândire mult mai largă decât Dacia. În concluzie, autorii materialului aflat în dezbatere, fac confuzie între pilleumul dacic și boneta frigiană, mai exact, în cazul de față cu cea de tip persan, mai ales că întreaga ținută vestimentară a celor trei magi este de tip persan. Dar acest lucru este mult prea complex pentru prostiile organizate în cele „trei” rânduri pe adevaruldespredaci.ro. Să citești vreo 3-4 articole pe wikipedia ca să te verifici este lucru dificil. Să scrii prostii în 3-4 rânduri e floare la ureche. Să le citești și să te simți, astfel, buricul pământului este cel mai dulce sentiment. Să verifici informațiile de acolo urmărind 3-4 linkuri oferite de un motor de căutare îi lucru anevoios, care îți mai poate oferi și o doză amară de adevăr istoric... Așa că... decideți dumneavoastră tabăra în care vă aflați!
        Închei cu o necesară precizare: când spun articol, acest cuvânt aduce o notă științifică, ceea ce nu este cazul pentru materialul menționat anterior. Este o prostie imensă.
        Un alt articol care tratează, destul de detaliat, pentru publicul larg, această confuzie dintre pilleumul dacic și boneta frigiană, cu ținta finală, scena aflată în discuție, îl puteți lectura AICI. Plus un bonus, pe care vă las pe dumneavoastră să îl descoperiți. Dar, acesta este alt subiect pe care, sigur îl vom întâlni, în viitor, pe situl adevaruldespredaci.ro și pe care îl vom discuta atunci.

118 comentarii:

  1. Domne' mai este si fenomenul acesta ce ar putea fi numit ilar, daca nu ar fi partial si socant (o sa spun de ce ), cu gotii=getii.Este o ratacire de minti fabuloasa.Culmea e ca cei mai multi dintre cei care mai cred ineptia asta sunt si cei care spun ca dacii nu au putut fi romanizati "ca nu puteau sa-si lase limba in ruptul capului".Deci dupa teoria lor nu au putut fi romanizati, dar s-au putut germaniza, au putut ajunge danezi, olandezi, suedezi si orice se poate inchipui diferit de români si limba româna.
    Cu internautii nu-i problema, atata pot, atata dau.Socant, cum spuneam, este ca se gasesc si oameni cu carte "jucand" pe linia asta. E vorba de dl Gabriel Gheorghe si dl Gheorghe Iscru. Ca profesionist in secolul 21 sa dezgropi cai morti si fosilizati demult ( Iordanes) si sa mai vehiculezi inca 3-4 scribi sateliti ai lui (avand tot pe Iordanes ca sursa) este de neinteles. Dl Gabriel Gehorghe de asemenea, printre altele, include nici mai mult nici mai putin decat o satira (Cezarii) in lista de documente "istorice", in care oricum nu este vorba de vre-un subiect "gotii=getii". Domnul Iscru m-a contrariat in prima faza cu o afirmatie cum ca istoria oficiala romana merge pe teza lui Eutropius, ceea ce este din nou socant.Nu am auzit de istoric roman sa adopte teoria exterminarii dacilor (si a deportarii celor eventual ramasi neexterminati). Cat despre celalalt subiect, cum poti folosi acelasi Iordanes care printre altele scrie "Neamurile gotice erau
    şi sunt şi astă zi multe la număr şi deosebite unele de alte-le, dar, dintre toate, cele mai mari şi mai vrednice de luat în seamă sunt goţii, vandalii, vizigoţii şi gepizii.Altă dată li se spunea sarmaţi şi melanhleni, iar unii îi numeau neamuri getice. ” iar apoi sa spui simplu "aaa, nu-i amesteca, nu-i confunda" fara nicio alta explicatie.Cum poti ca istoric sa ignori ce scriu isoricii de dupa, de la modernisti pina la contemporani (daca nu ma insel si cei din perioada renascentista), care au lamurit problema, au arata clar ca e vorba doar de confuzii si au facut sa se depuna praful peste tot acest misconcept?Cat de volubil trebuie sa fii sa te minti singur? Ce fel de limba getica se regaseste in traducerea lui Wulfila din sec. 4 al Bibliei? Poate de exemplu arhicunoscutul Tatal Nostru? :

    "Atta unsar thu in himinam, weihnai namo thein.
    qimai thiudinassus theins. wairthai wilja theins,
    swe in himina jah ana airthai.
    hlaif unsarana thana sinteinan gif uns himma daga.
    jah aflet uns thatei skulans sijaima,
    swaswe jah weis afletam thaim skulam unsaraim.
    jah ni briggais uns in fraistubnjai,
    ak lausei uns af thamma ubilin;
    unte theina ist thiudangardi kah mahts jah wulthus in aiwens.
    armen. "

    comparat cu alemanica:

    "Fater unseer, thû pist in himile, uuîhi namun dînan,
    qhueme rîhhi dîn, uuerde uuillo diin, sô in himile sôsa in erdu.
    prooth unseer emezzihic kip uns hiutu,
    oblâz uns sculdi unseero, sô uuir oblâzêm uns sculdikêm,
    enti ni unsih firleiti in khorunka, ûzzer lôsi unsih fona ubile. "

    si chiar cu actuala hoch deutsch:

    "Vater unser im Himmel
    Geheiligt werde dein Name.
    Dein Reich komme.
    Dein Wille geschehe,
    wie im Himmel, so auf Erden.
    Unser tägliches Brot gib uns heute.
    Und vergib uns unsere Schuld,
    wie auch wir vergeben unsern Schuldigern.
    Und führe uns nicht in Versuchung,
    sondern erlöse uns von dem Bösen.
    Denn dein ist das Reich
    und die Kraft und die Herrlichkeit
    in Ewigkeit. Amen. "

    De asemenea sa confunzi etimologia cuvantului "deutsch" cu "daci", mi se pare cel putin ciudat.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Iată că vi s-a aprobat postarea și v-a și „pus la punct” cu interminabile explicații. Cunosc fenomenul: sunt oameni care citesc, află lucruri noi (pentru ei, nu pentru istoriografie) și cred că au aflat Marele Adevăr. Problema este că ei se lovesc de lipsuri culturale elementare. Din această cauză elucubrează, uneori de-o eleganță covârșitoare, ce-i drept.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar.Numai ca "punerea la punct" e ilara (i-am lasat totusi inca o intrebare in sensul asta).Intai spune ca limita rasariteana a imperiului era Moldova si Delta (delta care oricum era la romani atunci), dar la treaba "cum se ajunge din Moldova la Bethleem venind dinspre rasarit, brusc a vrut sa spuna de fapt ca "aaa....dar dacii erau peste tot pina in China".
    E la fel ca dl Funar, care zicea ca sfinxul egiptean priveste spre rasarit, spre tara constructorilor sai si a piramidelor, spre Geto-Dacia.Fix acolo era Dacia pe atunci, la est de Egipt.Bineinteles ca nu conteaza, erau de fapt daci si in Japonia.Daca intorceau sfinxul spre sud, si acolo dadea cumva de daci, iar spre vest nu mai vorbim, caci dacii construisera si monumentele incașe.
    Sunt niste fericiti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și la Nemrut Dagi, tot daci. Foarte important! Păcat că nu s-or prins de argument.

      Ștergere
  4. Inca....

    "nu dacii sunt o ramura a tracilor, ci invers", "pisica" vine de la "sica" dacica, "dagger" vine de la "dac"....vai si amar.Se scufunda planeta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. da tare de tot. inimaginabil cat de prosti sunteti

    o gramada de cuvinte diferite intre gotica si alemanica si limba nemtilor

    in gotica este himina=inaltimi(cer) pe cand in alemana este diferit adica himmel deci difeenta la terminatie. ina(himmina) diferit fata de el(himmel) si diferit la fel fata de nemteste el(himel) deci nu este acelasi cuvant in gotica cu alemana si nemteste

    weihnai(a se venera, venerezese numele tau) in alemana este diferit de gotica deci uihi in alemana este diferit fata de goticul weihnai . si in limba nemtilor la fel este altfel werde. deci din nou diferenta de cuvinte intre cele trei limbi

    thudinasus(imparatia, toata, in totalitate), in alemana este diferit si anume rihhi deci se vede din nou ca este diferit de goticul thudinasus. in limba nemtilor la fel este diferit de gotica. si anume reich se vede ca este diferit de thudinasus

    in gotica wairtai(a deveni, a trai, traiasca voia ta) , in alemana este uerde deci diferit de goticul wairtai si in limba nemtilor este geschebe deci total diferite cuvintele din nou intre cele trei limbi

    hailf, in gotica este si hlaib(blat, aluat, paine), in alemana este proot deci diferit din nou de gotica. in limba nemtilor este broe deci diferit de goticul hlaib, hlaif

    in gotica aflet(a ierta), in alemana este oblaz deci doferit din nou de goticul aflet. in limba nemtilor este vergib la fel diferit de gotica

    in gotica fraistubni(desfrau), in alemana este khorunka deci din nou diferit de goticul fraistubni. in limba nemtilor este versuchung la fel diferit de goticul fraistubni

    goticul sinteinai(de fiecare zi, zi), in alemana este emezihic diferit de goticul sinteinai. in limba nemtilor este tagliches.

    in gotica himma(ziua de acum, amu in ardeal), in alemana este hiutu diferit de goticul himma. in limba nemtilor este heute diferit de goticul himma

    in gotica swaswe( asa, asa cum noi iertam)

    deci 9 cuvinte diferite intre gotica, alemana, nemteste dar care in schimb cele 9 cuvinte din gotica sunt apropiate de limba română si cu ultimul swaswe(asa) sunt 10 cuvinte apropiate intre gotica si română. deci ca sa vezi si voi astia sunteti trei insi ca.re va intrebati cum de limba gotica ar fi getica. dilimaci mai sunteti. si chiar asa cu tupeu in prostie. deci 9 cuvinte diferite intre gotica si celelate doua limbi alemana si nemteste dovedeste ca gotica este limba getica si nu germana





    RăspundețiȘtergere
  6. da tare de tot. inimaginabil cat de prosti sunteti

    o gramada de cuvinte diferite intre gotica si alemanica si limba nemtilor

    in gotica este himina=inaltimi(cer) pe cand in alemana este diferit adica himmel deci difeenta la terminatie. ina(himmina) diferit fata de el(himmel) si diferit la fel fata de nemteste el(himel) deci nu este acelasi cuvant in gotica cu alemana si nemteste

    weihnai(a se venera, venerezese numele tau) in alemana este diferit de gotica deci uihi in alemana este diferit fata de goticul weihnai . si in limba nemtilor la fel este altfel werde. deci din nou diferenta de cuvinte intre cele trei limbi

    thudinasus(imparatia, toata, in totalitate), in alemana este diferit si anume rihhi deci se vede din nou ca este diferit de goticul thudinasus. in limba nemtilor la fel este diferit de gotica. si anume reich se vede ca este diferit de thudinasus

    in gotica wairtai(a deveni, a trai, traiasca voia ta) , in alemana este uerde deci diferit de goticul wairtai si in limba nemtilor este geschebe deci total diferite cuvintele din nou intre cele trei limbi

    hailf, in gotica este si hlaib(blat, aluat, paine), in alemana este proot deci diferit din nou de gotica. in limba nemtilor este broe deci diferit de goticul hlaib, hlaif

    in gotica aflet(a ierta), in alemana este oblaz deci doferit din nou de goticul aflet. in limba nemtilor este vergib la fel diferit de gotica

    in gotica fraistubni(desfrau), in alemana este khorunka deci din nou diferit de goticul fraistubni. in limba nemtilor este versuchung la fel diferit de goticul fraistubni

    goticul sinteinai(de fiecare zi, zi), in alemana este emezihic diferit de goticul sinteinai. in limba nemtilor este tagliches.

    in gotica himma(ziua de acum, amu in ardeal), in alemana este hiutu diferit de goticul himma. in limba nemtilor este heute diferit de goticul himma

    in gotica swaswe( asa, asa cum noi iertam)

    deci 9 cuvinte diferite intre gotica, alemana, nemteste dar care in schimb cele 9 cuvinte din gotica sunt apropiate de limba română si cu ultimul swaswe(asa) sunt 10 cuvinte apropiate intre gotica si română. deci ca sa vezi si voi astia sunteti trei insi ca.re va intrebati cum de limba gotica ar fi getica. dilimaci mai sunteti. si chiar asa cu tupeu in prostie. deci 9 cuvinte diferite intre gotica si celelate doua limbi alemana si nemteste dovedeste ca gotica este limba getica si nu germana





    RăspundețiȘtergere
  7. da tare de tot. inimaginabil cat de prosti sunteti

    o gramada de cuvinte diferite intre gotica si alemanica si limba nemtilor

    in gotica este himina=inaltimi(cer) pe cand in alemana este diferit adica himmel deci difeenta la terminatie. ina(himmina) diferit fata de el(himmel) si diferit la fel fata de nemteste el(himel) deci nu este acelasi cuvant in gotica cu alemana si nemteste

    weihnai(a se venera, venerezese numele tau) in alemana este diferit de gotica deci uihi in alemana este diferit fata de goticul weihnai . si in limba nemtilor la fel este altfel werde. deci din nou diferenta de cuvinte intre cele trei limbi

    thudinasus(imparatia, toata, in totalitate), in alemana este diferit si anume rihhi deci se vede din nou ca este diferit de goticul thudinasus. in limba nemtilor la fel este diferit de gotica. si anume reich se vede ca este diferit de thudinasus

    in gotica wairtai(a deveni, a trai, traiasca voia ta) , in alemana este uerde deci diferit de goticul wairtai si in limba nemtilor este geschebe deci total diferite cuvintele din nou intre cele trei limbi

    hailf, in gotica este si hlaib(blat, aluat, paine), in alemana este proot deci diferit din nou de gotica. in limba nemtilor este broe deci diferit de goticul hlaib, hlaif

    in gotica aflet(a ierta), in alemana este oblaz deci doferit din nou de goticul aflet. in limba nemtilor este vergib la fel diferit de gotica

    in gotica fraistubni(desfrau), in alemana este khorunka deci din nou diferit de goticul fraistubni. in limba nemtilor este versuchung la fel diferit de goticul fraistubni

    goticul sinteinai(de fiecare zi, zi), in alemana este emezihic diferit de goticul sinteinai. in limba nemtilor este tagliches.

    in gotica himma(ziua de acum, amu in ardeal), in alemana este hiutu diferit de goticul himma. in limba nemtilor este heute diferit de goticul himma

    in gotica swaswe( asa, asa cum noi iertam)

    deci 9 cuvinte diferite intre gotica, alemana, nemteste dar care in schimb cele 9 cuvinte din gotica sunt apropiate de limba română si cu ultimul swaswe(asa) sunt 10 cuvinte apropiate intre gotica si română. deci ca sa vezi si voi astia sunteti trei insi ca.re va intrebati cum de limba gotica ar fi getica. dilimaci mai sunteti. si chiar asa cu tupeu in prostie. deci 9 cuvinte diferite intre gotica si celelate doua limbi alemana si nemteste dovedeste ca gotica este limba getica si nu germana





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine, fii antena:

      germana: du , gotic:thu

      acuzativ (a ta, al tau)
      germana: dein, deins , gotic: thein, Theins

      tot acuzativ (al nostru)

      germana: unser, gotic: unsar

      Numerale:

      germana: eins , gotic: ains, continui fara comparatie directa, o cauti tu: twai, treis, fidwor, fimf, saihs, sibun, ahtau, niun, taihun (tehun in proto-germanica).

      germana: nacht, gotic : nahts
      germana: tag , gotic: dag, olandeza: dag, germana veche: dag

      germana: Hand , gotic: handus

      vrei verbe:

      germana: haben, gotic: haban cauta si declinarea, sa vezi surpriza
      germana: geben, gotic: giban la fel, cauta-i si declinarea.

      iar cuvinte comune
      germana: Gold, germana veche: guld, gotic: guld

      germana: Schnee, suedeza: sneew, scotiana: snaw, gotic: snaiws
      germana: stein , gotic:stains
      germana: haus, gotic: hus
      germana: brust, gotic: brusts
      germana: genug, gotic: genoh
      germana: hoch, gotic: hauh
      germana: so, engleza: so, olandeza: saa, proto-germana: swa, gotic :swa .....nu delirul tau cu swa-swe=asa.

      si pot continua pana saptamana viitoare. Si am luat drept referinta doar germana, mult prea putin celelalte limbi germanice si cu atat mai putin limbile germanice vechi.

      Singura ta sansa sa demonstrezi ca getii erau goti si invers e sa demonstrezi ca traducerea lui Wulfila (codexul Argenteus) e un fals.


      Ștergere
  8. cat despre prostia asta la fel din capul tau turle ca este greu de crezut ca dacii au locuit un spatiu atat de mare. dar de ce este greu de crezu cand si celtii au locuit din estul ucrainei pana in anglia si portugalia. atunci de ce este greu sa stii ca dacii au locuit kazahstan pana in europa. documentele vorbesc de masageti ca locuind la nord de persi deci in uzbekistan, kazahstan. dahaii care spune leibnitz ca sunt aceeasi cu dacii au locuit tot asa in kazahstan. deci dovezile exista ca dacii, getii au locuit din centrul asiei pana in europa. si in europa au locuit din bulgaria pana in suedia si din ucraina pana in moravia(cehia) iar pe urma in secolul V dupa Hristos s-au asezat si in spania, o mica parte in sudul frantei, multi in italia unde au format regate

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai Cristi, tot e un pas minuscul inainte pentru tine. Incepi macar vag sa realizezi ca getii si dacii erau de-un neam. Pina mai deunazi afirmai ca n-au a face unii cu altii, ca niciunii n-au a face cu tracii, ca rom^nii se trag din geti nu din daci, ca dacii sunt ceva "generic....ce stiti voi" fiind "din sfera germanica, ca sa zic asa". E bine, pic cu pic se face balta. Cu halucinatiile tale si asemanarile inchipuite sunt obisnuit. Esi super-entuziast, dar cred ca o sa-ti treaca. Te zbati ca o musca inchisa intr-o cutiuta si ai sa obosesti. Nu ma crede, lasa doar ceva timp sa treaca.

    Cat despre prostia de care vorbesti, una din 2: ori nu intelegi un text citit, ori nu ai citit deloc articolul respectivului. Eu nu m-am legat de faptul ca tipul afirma ca dacii traiau prin Asia (cu asta a venit dupa, ca sa o dreaga), ci de faptul ca el si nimeni altul a fixar reperul adica locul de unde veneau magii, anume din Moldova, adica (zice el) "de la rasarit". L-am intrebat doar cum poti ajunge din Moldova in Bethleem venind dinspre rasarit. Cunosti ceva geografie?
    Raspunsul lui a fost la modul "ăăăă...cred ca am raspunsul, dar nu e din ala din care vreti dv, adica palpabil, dovedibil, pragmatic ci la modul ca daca niste corpuri de pe inelul lui Saturn sunt deviate, explicatia ar fi ca acolo ar putea fi o planeta care le atrage". Poti, chiar si tu, sesiza delirul asta?

    Ma mai legam apoi de spusele lui Funar nu pentru ca el ar vedea daci din Japonia pina in Sud-America (e treaba dumisale) ci pentru ca spunea ca sfinxul egiptean priveste catre rasarit, spe constructorii sai, atentie, nu catre geto-daci (pe unde s-o fi gandit el ca locuiau) ci catre Geto-Dacia, adica spre tara, spre locul unde se afla acum Rom^nia. Ia o harta si vezi cum sta treaba. Eu nu mai am treba cu delirurile unora sau altora, ma multumesc sa mai semnalez contradictiile inimaginabile pe care unii le realizeaza in afirmatiile lor la distanta de cateva randuri sau chiar de o fraza.

    Iti este o tzaruca mai clar acuma?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. du-te mai prostule. cuvintele pe care le spui tu sunt din "gotica" crimeeana nu din biblia ulfila. introdu pe google ulfila si o sa vezi ca scrie detalii despre ce contine aceasta biblie. si scrie ca nu este germana ci reprezinta o scriere care are cuvinte latine si grecesti
      verbele in gotica se conjuga apropiat de română

      TU AI in gotica HABAI
      NOI AVEM in gotica HABAM
      VOI AVETI in gotica HABATH

      la pasiv cand verbul are d la capat la persoana a doua este exact ca si in română cu litera z.

      EU VAD HABADA
      TU VEZI HABAZA

      verbul gotic WILIAN a vrea

      EU VREAU WILIAU terminatia AU la fel in gotica română
      TU VREI WILEI terminatia I la fel in gotica română
      NOI VREM WILEIMA terminatia M comuna
      VOI VRETI WILEITH terminatia T TI comuna

      VRAND in gotica WILIAND terminatia ND comuna
      la pasiv WILIANDA persoana a doua WILIAZA
      din getico sciticul(getii din nord estul europei sau gotii) HABAN provine latinul HABERE
      in dictionarul gotic apare si WEREAN care inseamna a fi agreabil ceva pentru cineva deci verbul A VREA cu forma de doua milenii si jumatate pe care o zic rumunii(nu vin de la roma ci roma vine de la ei) impreuna cu getii. pe teritoriul României au locuit cu mai bine de 500 de ani inaintea erei noastre rumunii, getii, dacii la fel precum in danemarca au locuit si iuti, si angli, si saxoni, si suebi, si dani sau in suedia au locuit si sueoni, si geti si romerici care sunt rumunii din suedia
      cuvinte, verbe românești, getice din suedeza

      cuvinte suedeza
      LIMPAN PAINE
      LEGUME LEGYRME
      CORV MEZELURI, CARNE
      OSTEMNE SMANTANA
      DIUPAV APĂ cu debit mare, APĂ
      DIURMAT GRIJA DE ANIMALE, TURMA
      SOMN(CULCARE) SOMN
      GUBBSTRU BATRAN
      FLICA PERSOANA TANARA DE SEX FEMININ, FIICA

      verbe suedeza
      FINNAS A FI
      TELIA A TAIA
      UTNYTIA, TRECUT SIMPLU UTNYTIAT A AJUTA, AJUTAT
      PROMENERA A MERGE
      UPPOR, LA TRECUT SIMPLU UPPORT OPRI, OPRIT
      SPEDA A TAIA, SPADA
      ERBIUDA, ERIUDANDE A OFERI, A DA

      adjectiv
      TILLDRAGANDE DRAG




      Ștergere
    2. "la pasiv cand verbul are d la capat la persoana a doua este exact ca si in română cu litera z."

      asta nici nu am remarcat-o, nu ma gandeam ca-i posibil....se sparie gandul, vorba cronicarului. Tu esti sigur ca ai vreo treaba cu diateza pasiva a verbelor? Ca stii ce e aia si cum arata?

      Geto-daco-gotule Cristi Nagy, nu crezi ca ar fi cazul sa te pui la punct cu gramatica limbii rom^ne, sa inveti ce e aia o radacina, un sufix, ce e o familie de cuvinte si cum se formeaza, cu conjugarea verbelor si apoi sa incerci sa dai lectii de limba rom^na si de istorie a ei? E chiar tupeu de tupeu.

      Ștergere
  10. ZECI in biblia gotica este TIGIUS, TIGIWE litera C, G comuna intre gotica română.
    CARE in biblia gotica HWILKS, HWILKA

    RăspundețiȘtergere
  11. in biblia gotica pentru A DA este si DAILIAN nu doar giba

    RăspundețiȘtergere
  12. si DAG in gotica nu inseamna ZI ci inseamna ZIUA adica partea din cele 24 de ore in care este lumina afara. in gotica la timpul de 24 de ore cat este o ZI se zice DAGIS cu IS la capat foarte apropiat de ZI si dovada este citatul din evanghelia lui ioan capitolul 11 versetul 9 citez in gotica si dau traducerea in gotica citez: andhof Iesus: niu twalif sind ƕeilos dagis? jabai ƕas gaggiþ in dag, ni gastiggqiþ si traducerea oare intr-o zi nu sunt 24 de ore? daca umbla cineva ziua nu se impiedica. pe urma alt citat din evanghelia lui luca capitolul 2 versetul 44 in gotica citez: hugjandona in gasinþjam ina wisan qemun dagis wig si socotind ca esti in ceata de calatori au venit cale de o zi. deci timp de o zi. asadar DAGIS este durata de o ZI douazeci si patru de ore.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "si DAG in gotica nu inseamna ZI ci inseamna ZIUA adica partea din cele 24 de ore in care este lumina afara"

      esti comic....ai impresia ca m-ai contrazis cu ceva aici. Dag---zi (pe timp de zi), germana Tag (über Tag---peste zi, asa cum spun über Nacht-peste noapte). Tages (des Tages) cand te referi la "ale zilei".

      Auzi la el..."e ZI, nu ZIUA" ...mai ai de-astea? Stii barem ce e ala un articol hotarat?

      "cuvintele pe care le spui tu sunt din "gotica" crimeeana nu din biblia ulfila."

      Delirium Tremens, baiete. Studiul limbii gotice s-a facut pe traducerea lui Ulfila, asa se face cu oricare limba de pe pamant. Se ia de la sursa primara si se studiaza evolutia si incadrarea ei intre celelalte din grupa (romanice, germanice, slavice...).

      "introdu pe google ulfila si o sa vezi ca scrie detalii despre ce contine aceasta biblie. si scrie ca nu este germana "

      ce vorbesti, scrie ca nu e limba GERMANICA? (nu germana, vezi cum e cu termenii). Ia baga linkul exact, sa ne luminam. Da trimitere exacta, nu smecherii gen "da pe google". Sa vedem ce lucrare, ce autor spune ca limba aia nu-i germanica. S-auzim....

      "NOI AVEM in gotica HABAM
      VOI AVETI in gotica HABATH"

      vezi cum te faultezi singur?

      (noi) avem, in romana, (nous) avons in franceza, (noi) abbiamo in italiana. In schimb habam gotica si (wir) haben in germana

      "EU VAD HABADA"

      Gherla....uite aici, in dictionarul lui Köbler verbul "a vedea", saihwan (adica to see in engleza, sehen in germana, sekwan in proto-germana)

      http://www.koeblergerhard.de/got/got_s.html


      De unde ai luat civintele alea "in suedeza", ti le-a spus Marean Vanghelie? Batran e "gammal", nu ce spui tu, carne e "hull" sau "kött", paine e "bröd" (ce surpriza, brot e in germana), cu toti derivatii, fix ca in nemteasca ( fullkornsbrödet -paine integrala, in germana e vollkornbrot), grönsak inseamna legume, ge (geben in germana) pentru a da etc. Nu te mai chinui sa propagi minciuni, ca "sa-ti iasa" asemanari.

      Apropo de traduceri ale cuvintelor din biblia gotica, ai recomandat odata dictionarul lui Köbler, care sustinea in toate cazurile lucruri diferite de ce ziceai tu. Mai aveai aiurelile de "traduceri" de pe placute a lui Olariu pe baza carora incercai paralele cu cuvinte getice. Alea-s comedii, sunt material de distractie pentru toti cei care s-au ocupat de ele.

      "ZECI in biblia gotica este TIGIUS, TIGIWE litera C, G comuna intre gotica română."

      Care litera comuna? Unde vezi tu "G" la ZECI? Ce asemanare se stabileste vreodata dupa "o litera comuna. Ti se pare ca seamana ZECE sau ZECI cu cuvintele alea doua?

      Gasesti tu asemnare intre romaneasca din documentele vechi medievale (scrisoarea lui Neacsu, cronicile moldovenesti) si limba aia din biblia gotica

      Zeci e pluralul de la ZECE, sper ca atata lucru ti-e clar si tie. Care vine din latinul DECEM, transformat, dupa regula fonetica care si-a dovedit regularitatea in DZECEM -> ZECEM ->ZECE (surpriza, iacata cate litere comune, urand logica ta). Tie nu-ti mai recomand bibliografie, ca faci urticarie....stiu, intuitia ta bate tot. Pe scurt, te roade rau sa iesi din anonimat, sa atragi atentia lumii cu teoria ta si nu mai stii cum.

      La restul posturilor nici nu ma mai chinui sa-ti raspund.

      Apropo, simpla curiozitate, de ce nu te mai semnezi cu Cristi Nagy?

      Ștergere
    2. Scurta specificatie, apropo de acel "zece", nu-i pentru Cristi, nu-l ajuta oricum...cine a auzit ardeleni sau in special banateni vorbind, a sesizat acel "zăce" la ei, care se aude mai curand un "dz" "dzăce" (prima forma a transformarii). Un caz oarecum asemanator cum latinescul era "pane", in limba literara rom^na se spune paine, dar taranul spune "pâne" (nu introduc aici regionalismul "pita"...irelevant in context). La fel "cane", "caine" (literar), "câne" (taranesc).

      Ștergere
    3. aha. deci tu transformi cum iti place tie. da altu nu are voie. pai stai asa. pe cine crezi tu prosti mai papagalule. adica tu faci transformarea lui D in Z da G nu inlocuieste perfect pe C dupa tine. ca asa vrei tu.dar sa stii ca elevii din scoli la care le duc verbele, cuvintele din acest spatiu balcano-carpatico-baltic sunt receptivi si observa ca tigius este zeci pentru ca g este singura litera care inlocuieste c si invers. , bai lasa smecheria ca nu mai merge fraiere. in cazul lui tages tages este tages si dagis este dagis este cu litera i ca si zi si nu cu e ca si tages. in germana la plural persoana a doua nu exista ca si in gotica si ca si in română litera m ca si habam si avem pe urma in germana nu este ai la persoana a doua singular si in habai si ai. in gotica exista cuvantul werei care inseamna a face ceva din suflet, a vrea deci exact verbul a vrea ca si in română dovada ca a fea nu provine din vollo si au vazut asta elevii. ca nu-s prosti. sunt copii inteligenti bai fraiere. in nici o limba D nu s-a transformat in Z da in nici o limba. in unele cuvinte D era/este asociat cu Z si unii au luat Z altii au luat D din cuvant. exemplu in gotica la vorbire, ZICERE, ZIS se zice RAZDA, RAZDAI de unde in peninsula italiaca cei plecati din spatiul balcano-carpatico-baltic si-au luat litera D si a spus DICE cei din spatiul carpatico-baltic au folosit litera Z din cuvant si au zis ZAC, ZIC, ZIA. cuvantul ZI in poloneza este DZIENI(se pronunta DJIENI) in bielorusa este DZIENI( se pronunta cu Z ca si in română dovada ca aici s-a spus din totdeauna ZI si nu provine din dies ci asa s-a spus din totdeauna de milenii la zi s-a zis ZI si nu provine din alta limba. in germana se mai spunea la ZI si TINAZ cu litera Z inca o dovada ca ZI nu se trage din dies. paine in suedeza este LIMPAN deci PAN asa ca si suedezii il au freiere ce ai crezut tu ca merge cu fenta ca numai latinii l-au avut, uita dovada si in ucraineana la paine se spune paliani si lituaniana palai. in suedeza lim-pan. uita cuvantul vechi de milenii care se vorbeste in acest spatiu paine pet care l-au avut din totdeauna getii si rumunii(nume care nu vine de la roma ci numele de roma de la ei). cuvantul zece in poloneza este DZIESIEC. deci D era/este asociat cu Z in cuvintele pe care le-am enumerat si nu se inlocuieste in nici o limba. pricepi ba.

      Ștergere
    4. noi avem in gotica HABAM in română AVEM cu litera M ambele pe cand in sueba, saxona, etc nu este asa. tu ai in gotica HABAI in română AI si in gotica si in româna au in comun AI la persoana a doua a avea. WILIAU in gotica este EU VREAU terminatia AU ca si in română fraiere. WEREI in gorica a face ceva din suflet, A VREA in germana nu exista acesta. de ce?. in gotica USMERNAN a strabate, A MERGE in germana de ce nu exista acest verb?

      in gotica FITAN, FITANDEI FEMEIE, FATA CU COPII, CU FII, CU FIICE de ce nu se gaseste acest cuvant in germana?
      in gotica STICLA RECIPIENT DE BAUT LICHIDE, STICLA de ce nu se gaseste acest cuvant in germana bai
      in gotica NOTA CORABIE, INOT, A INOTA de ce nu se gaseste aceste cuvant in germana?
      in gotica HVILCA este CARE DINTRE, LA CARE de ce nu se gaseste? vreun cuvant in germana care sa aiba pentru pronumele care litera C asa cum are goticul HVILCA
      in gotica USMERNAN STRABATE, A MERGE de ce nu exista in germana acest cuvant bai
      in gotica AURALI MARAMA, MARAMA este cusuta pe margini cu fie de AUR, ARGINT. de ce nu exista acest cuvant in germana bai
      in gotica
      in gotica AURCHIE, AURCHEIS URCIOR de ce nu se gaseste acest cuvant in germana bai
      in gotica TAINIOS, TAINIONS TRAISTA de ce nu se gaseste acest cuvant in germana bai
      de ce in germana se spune la LUNA, LUNI de zile doar MENAG si nu se spune si FULLITH ca si in gotica bai cu litera L, U si I bai.

      Ștergere
    5. deci TAGES este cu litera E pe cand DAGIS este cu litera I ca si ZI. doi la mana in gotica este si cuvantul GISTRA care inseamna ZIUA DE MAINE. ZI si astfel de cuvant la fel nu se gaseste in germana pentru ZI

      Ștergere
    6. de ce toti autorii astia de care vorbesti tu nu au zis de aceste cuvinte pe care le-am insirat eu aici. pentru ca nu doresc. de aia. dar au fost si altii care au vazut ca si mine acest cuvinte care nu au legatura cu germana si au publicat ca sa vada toata lumea de aceea scrie pe google la ulfila ceea ce scrie ca nu este o limba germana ci sunt cuvinte latine si greceti in aceasta limba. desigur aici su sensul de cuvinte asa zis latine dar care au fost desigur duse acolo in italia cand populatia din spatiul balcano-carpatico-baltic a migrat in italia.

      Ștergere
    7. migrare care a avut loc acum mai bine de doua milenii si jumatate

      Ștergere
    8. astea pe langa faptul ca LA POTOPUL LUI NOE, APA IN CANTITATE MARE, APĂ in gotica se spune SWEIPA cuvant care la fel nu se gaseste in germana. de ce nu spun asta acesti "cercetatori" din occident de care vorbesti tu. ca nu au vrut/nu vor de aia. dar tot degeaba. oamenii vad

      Ștergere
    9. "ZIS se zice RAZDA, RAZDAI de unde in peninsula italiaca cei plecati din spatiul balcano-carpatico-baltic si-au luat litera D si a spus DICE "

      Delir...ia-ti medicamentele.

      "dar au fost si altii care au vazut ca si mine acest cuvinte care nu au legatura cu germana si au publicat ca sa vada toata lumea de aceea scrie pe google la ulfila ceea ce scrie ca nu este o limba germana "

      Arata-i, da link, sau shut up si nu mai minti, ca n-a venit iarna inca. Asteptam pina atunci sa inghete apele, nu le ingheta tu de pe acum.

      "paine in suedeza este LIMPAN deci PAN asa ca si suedezii il au freiere "

      Il au pe dracu, au "bröd" iar "brot" e in germana. Au si derivatii la fel, fullkornsbröd (paine integrala) in suedeza si vollkornbrot, acelasi lucru in germana. Adica asta.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6d

      Vad ca innebunesti pe zi ce trece, acuma vrei sa arati ca rom^na seamana cu suedeza. Ramane cum am stabilit, ia-ti medicamentele.

      "in cazul lui tages tages este tages si dagis este dagis este cu litera i ca si zi si nu cu e ca si tages."

      Etimologie pe baza unei litere...delir, delir, delir. Ia-ti medicamentele.

      "noi avem in gotica HABAM in română AVEM cu litera M ambele pe cand in sueba, saxona, etc nu este asa. tu ai in gotica HABAI in română AI si in "

      Din nou minti de ingheata apele. In gotica e HABAN, nu HABAM

      haban 273=271, hab-an, got., sw. V. (3): nhd. haben, besitzen, inne haben, meinen, halten, werden, sich befinden, können, wollen (V.); ne. have, possess

      http://www.koeblergerhard.de/got/got_h.html

      al tau Köbler Gerhard, al carui nume l-ai despartit precum un nestiutor ce esti in Köblerger...si-ti mai ramanea un "Hard".

      Oricum paralela ta e deliranta. Ramane inca o data cum spuneam. Ia-ti medicamentele.

      "APĂ in gotica se spune SWEIPA cuvant care la fel nu se gaseste in germana."

      Si ce daca nu e in germana? In limbile germanice, ca in toate limbile, unele cuvinte dispar, altele apar in locul lor, altele se modifica.

      Pina una alta las-o naibii si nu mai vorbi de sueba, saxona, suedeza si de orice altceva. Tu esti aproape analfabet, nu ai notiuni de baza de gramatica a limbii rom^ne. Lucruri precum radical, sufix, familie de cuvinte, particula, declinarea substantivelor, modurile verbelor, conjugarea lor ti-s straine. Mergi la scolita in clasa a 4-a, invata gramatica limbii rom^ne si dupa aia mai incerci sa faci "studii" lingvistice.



      Ștergere
    10. eu am scris de HABAM NOI AVEM bai prostanacule. nici nu esti atent la ce-ti spn bai pulica bleaga.si tu vii si scrii de forma fixa HABAN. ce iti scriu eu si ce raspunzi tu. fraiere. cu totul altceva. ba prost mai esti ma. orice normal te vede pe tine ce faci mai prostule ca nu esti intreg la minte nici macara nu esti atent la ce ti se scrie bai fraiere. eu am scris ca in gotica NOI AVEM este HABAM exact cu M ca si in română ceea ce in germana nu gasesti. acuma pricepi? magarule. introdu pe google translate loaf in engleza si o sa vezi ca in suedeza o sa-ti dea LIMPA dar este si forma LIMPAN. ai priceput? magarule. na baga pe google translate in engleza loaf si in suedeza o sa-ti dea LIMPA pune mana ba si asa sa faci prostanacule.

      Ștergere
    11. cine zice asta ca unele apar unele se modifica. tu nu esti normal ma. in gotica nu s-o modificat nimic. si datoria celor care fac studii este sa spuna asta
      in gotica FITAN, FITANDEI FEMEIE, FATA CU COPII, CU FII, CU FIICE de ce nu se gaseste acest cuvant in germana?
      in gotica STICLA RECIPIENT DE BAUT LICHIDE, STICLA de ce nu se gaseste acest cuvant in germana bai
      in gotica NOTA CORABIE, INOT, A INOTA de ce nu se gaseste aceste cuvant in germana?
      in gotica HVILCA este CARE DINTRE, LA CARE de ce nu se gaseste? vreun cuvant in germana care sa aiba pentru pronumele care litera C asa cum are goticul HVILCA
      in gotica USMERNAN STRABATE, A MERGE de ce nu exista in germana acest cuvant bai
      in gotica AURALI MARAMA, MARAMA este cusuta pe margini cu fie de AUR, ARGINT. de ce nu exista acest cuvant in germana bai
      in gotica
      in gotica AURCHIE, AURCHEIS URCIOR de ce nu se gaseste acest cuvant in germana bai
      in gotica TAINIOS, TAINIONS TRAISTA de ce nu se gaseste acest cuvant in germana bai
      de ce in germana se spune la LUNA, LUNI de zile doar MENAG si nu se spune si FULLITH ca si in gotica bai cu litera L, U si I bai.

      Ștergere
    12. Referitor la "HABAM" ti-am raspuns dincolo, nu reiau.

      Cum spui tu ca in gotica nu s-a modificat nimic, cand si-a format un dialect care a supravietuit pina in sec 16-17 ca limba vorbita? (adica gothica din Crimea). Aia e fix aceeasi limba (daca esti capabil sa faci diferenta intre limbi diferite si dialecte ale unei limbi). E cum e arom^na pentru rom^na.

      ai aici lista intreaga de cuvinte, care desi au ca radacina aceeasi limba, au suferit modificari in gothica crimeana, functie de influenta zonei

      https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_Gothic

      "in gotica USMERNAN STRABATE, A MERGE de ce nu exista in germana acest cuvant bai"

      Tampenii.

      Köbler:

      "usmērnan* 1, us-mē-r-n-an*, got., sw. V. (4): nhd. sich verbreiten, sich ausbreiten; ne. be promulgated, become promulgated, be public, become public, spread (intr.); ÜG.: gr. διέρχεσθαι; ÜE.: lat. perambulare; Q.: Bi (340-380); I.: Lüs. gr. διέρχεσθαι; E.: s. us, mērnan; B.: 3. Pers. Sg. Prät. usmernoda Luk 5,15 CA; s. a. Anhang 1 "

      Nu mai spun (pentru a cata oara...) de unde naiba vezi tu legatura intre USMERNAN si A MERGE > lat. MERGERE?

      "e ce in germana se spune la LUNA, LUNI de zile doar MENAG si nu se spune si FULLITH ca si in gotica bai cu litera L, U si I bai."

      Delir, tot Vanghelie ti-a spus ca in germana exista cuvantul MENAG?

      Din nou, ce drac de legatura vezi intre FULLITH si LUNA rom^nesc > lat. LUNA (noi folosind aceeasi forma si pentru astrul ceresc si pentru perioada de o luna de zile.

      "FULLITH (?), sb. n. ; only in gen. pi. fullithe (rovprjviatjy, Col. 2.

      16; where fullith = full moon rather than new moon. FULLJAN, vb. to fill, Mat. 27. 48; See fulls."

      Restul sunt pe aceeasi linie

      "si datoria celor care fac studii este sa spuna asta "

      nu, datoria TA este sa reincepi studiul de baza al gramaticii si sa te aduci la nivelul unui elev promovat de clasa a 4-a. Dupa aia sa faci studiu adevarat, nu tampenii, dupa aia mai poti incepe sa sugerezi tu ce sa faca aia care intr-adevar studiaza.

      Ștergere
    13. uita aici se spune in luca 5 cu 15 citez: si strabatea si mai mult vorba despre el am incheiar citatul aici. strabatea este pus in gotica USMERNAN ori a strabate inseamna a merge. iti citez din FULIITH ce scrie citez din coloseni 2 cu 16: nimeni deci sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete. sarbatoare aici inseamna sarbatoarea evreilor la sfarisit de an, luna noua inseamna sarbatorile evreilor la luni de zile si sambete inseamna saptamani, saptamanal. pai in momentul in care spui FULLITH nu are cum sa nu sune ca si LUNI din moment ce FULLITH are litere L SI U ca si LUNA, LUNI

      Ștergere
    14. ce stiudiu de gramatica sa fac eu mai prostule care tu nu faci nici un studiu numai bati din plisc ce-ti convine tie. ce studiu de gramatica sa fac cand in gotica la EU VREAU se zice in gotica WILIAU aceeasi terminatie AU si in gotica si in română. ce sa ma duc eu la scoala bai prostule cand ai tu nevoie sa te duci. in gotica NOI VREM este WILEIM. TU AI in gotica HABAIS si mie imi spui sa ma duc sa studiez la scoala mai lepra de om ce esti. nu valorezi mai mult decat un cacat ma. handicapatule.

      Ștergere
    15. te-as duce eu la elevii de liceu cu mine la scoli sa te faci de ras. cu siguranta ti-ar da aia peste nas handicapatule la cat de mincinos esti si ce idei ai tu cand vine vorba de cuvinte apropiate. la tine daca intr-un cuvant dintr-o limba lipseste doar o litera consoana fata de cealalta faci gargara deja. da numai unde iti place tie. la himina ca are doua litere diferite de himel ce faci? nu spui nimic. asa-i? cum iti place tie sa sari peste lucruri serioase doar asa din smecheria ta ca unde nu-ti convine sari si nu studiezi si incerci sa fugi. handicapatule.

      Ștergere
    16. Delirica mititel ce esti, etimologiile nu se fac pe "litere comune", faptul ca dibui 1-3 astfel de litere si alea intr-o ordine haotica. Care dracu e radicalul la tine din care FULLITH a dat LUNA sau LUNI. Tu ce faci aici, rebus, iei 2-3 litere, le schimbi ordinea, apoi adaugi tu litere cum te taie capul sa-ti iasa un cuvant? Asta-i clovnerie (si delir, in acelasi timp).

      LUNA rom^nesc, pentru astrul ceresc, dar si pentru luna calendaristica e una si aceeasi forma. In latina e LUNA, pricepi d-ta.

      Pentru ziua de luni (asa cum o denumim noi "lunea" in limbajul curent) latinul e (LUN)AE (citit (LUN)E ). FULLITH e rahat pe bat.

      Bah, tu stii ce dracu-i aia o radacina?

      "te-as duce eu la elevii de liceu cu mine la scoli sa te faci de ras."

      ai vazut tu elevi de liceu cum am vazut eu mayasi.

      Cum am spus si dincolo, de acum incolo esti pe ignore pentru mine (chiar daca fac remarci, nu ti le mai adrezes direct)

      Ștergere
    17. bai prostule radicalul este ULLI care a dat LUNA, LUNI handicapatule. alt cuvant care nu se gaseste in germana dar se gaseste in gotica este KA-PILLON care inseamna a rade, tunde din par. din acest cuvant KA-PILLON provine cuvantul latinul PILLUS. de ce nici acest cuvant PILLUS nu se gaseste in germana? raspunde fraiere.

      Ștergere
    18. rahat pe bat esti tu cu ma-ta. FULLITH inseamna luna, luni de zile in in biblia gotica deci este un cuvant bai pentru luna, luni de zile asa este tradus. intelegi mai cacat pe bat ce esti.

      Ștergere
    19. Stimabile, decât să vă înfuriați ca toanta-n popușoi, mai bine ați veni cu niște dovezi (un citat din vreun dicționar, o carte pe care s-o putem și noi verifica?) nu doar cu părerea dv. care este egală cu zero în fața oricui.

      Și reveni cu eternele întrebări la care etern evitați răpunsul:
      - cum se traduce meat loaf
      - unde este citatul cu Traian?

      Altfel mai ușor cu vorbele de ocară că nu va-ți născut pe lume cu scopul să înjurați în stânga și în dreapta.

      Ștergere
    20. @ Velico, nu ati retinut? ULLI e radicalul care a dat LUNA si LUNI. Ce mai e de spus? Omul inventeaza o noua gramatica.
      De unde sa mai stie el ca gotii s-au romanizat in oarecare masura, iar ca romanizarea a inceput inca de pe cand bantuiau in Dacia? Ca Ulfila predica in sec 4 la nord de Dunare si in latina (nu-i asa, dupa vestita retragere Aureliana care cica a rupt legatura ex-provinciei cu romanitatea)...

      Sa-l lasam pina nu-i plesneste vreo vena si sa vorbim de altele.

      Ștergere
    21. Ah, un mic aspect....sa vedeti ce-i poate pielea. Exista un film pe YouTube, tot al lui Roxin unde am facut un comentariu (scurt) referitor la Eminescu si Caragiale. Cristi a venit cu porcaria sferto-docta cum ca Eminescu a zis ca in "Rom^nia trebuie dacizat totul". In fine, i-am recomandat cartea care cuprinde opera sa politica (nu cred ca s-a atins, dar nu ma intereseaza) si subiectul a fost in mare inchis prin iunie.

      Ei bine, dupa dracii probabil capatati la ultimele posturi, omul imi replica azi prin trei posturi isterice, retineti, la ora3.27AM respectiv 3.33AM, la acelasi "dialog" cu chestii "out of context" (intr-una ma intreba "cum e cu painea?" si in care bineinteles, foloseste limbaj ca aici si mai ales...spune ca, cum altfel, sunt cumparat (nu stiu, de masoni, de agenturi...nu ca el, dac neaos pe nume Nagy). La 3 si jumatate dimineata. Deci sigur se lasa cu plesnitul venei, daca nu-i facem un bine si nu-l lasam in pace.

      Ștergere
    22. A bine, aia cu Eminescu îi clară. În primul rând, că dacomanii scurtează citatul original care este: „totul trebuie dacizat OARECUM de acuma-nainte.”, în al doilea rând, contextul este cu totul altul, nu lupta dintre latinofili și dacofili și ține de situația politică din timpul lui Eminescu. Sunt sigur că știți că articolul se află pe internet pentru oricine interesat.

      Cât despre stimabil, eu nu am nimic de pierdut să văd dacă va avea vreodată puterea de a-și recunoște erorile. Pâna atunci va oferi tone de dovezi de lipsă de logică și bun simț.

      Ștergere
    23. "Sunt sigur că știți că articolul se află pe internet pentru oricine interesat."

      cunosc, exista si sursa primara, nu numai pe subiect, dar in general despre gandirea lui Eminescu vis-a-vis de daco-romanism (printre alte multe subiecte tratate).

      http://www.bp-soroca.md/pdf/Eminescu%20Mihai%20-%20Intre%20Scylla%20(Cartea).pdf

      Destul de trist, pentru dacomanii care au incercat sa defileze cu el, si articolul de la pg.380 si paragraful de la finele paginii 383.

      ca sa descretim fruntile:

      "- cum se traduce meat loaf
      - unde este citatul cu Traian"

      raspunsurile sunt clare :))


      -"carne-paine" sau "carne de paine", cum altfel? eventual "paine de carne", "carne de carne"...."baiat de baiat" daca se forteaza (dar numai) putin.

      -ăăăăăăăăăăăăăăăăăă............................ăăăăăăăăăăă..............desigur, ăăăăăăăăă.................pai lucrarea a disparut, nu (mai) exista, au ascuns-o/distrus-o masonii in frunte cu papa. N-aveau insa de unde sti ca ezoteristii dacisti sunt paranormali si pot (re)gasi si scrieri pierdute...asa ca i s-a cam infundat papei. Ca sa vada si publicul ce au vazut ei (daca vor dovezi si nu-i cred pe cuvant), trebuie sa se initieze in ezoterism. Vorba lui Roxin "frate-frate, da' branza-i pe bani! ".




      Ștergere
    24. Turle Sorin pe you tube nu ai intrat acolo unde te vede toata lumea ca ti-am scris chestia aia cu forma painii. te-am intrebat acolo de ea da acolo nu raspunzi ca te vede lumea si te faci de cacao. nu indraznesti. care prima regula a transformarii mai prostule zici tu ca este dzace. nu-i nici o transformare. d este asociat cu z si nu se transforma. in poloneza zece este DZESIEC, in belarusa este DZESIAC. pai astia asa si-au transformat ca si noi? deci astea sunt primele dovezi ale netransformarii si neromanizarii a vechii limbi care se vorbeste la fel de milenii aici. de milenii se vorbeste aceeasi limba din totdeauna aceeasi aici si elevii au vazut si observat desigur acest lucru. FULLI este LUNA, LUNI de zile asa cum si HIMINA este HIMEL. asa cum in FULLIT in loc de N este F in plus asa si in HIMINA este N in loc de L si I in loc de E. asa cum in lituaniana PAINE, PAINI este PALAS,PALAI si PAINE in ucraineana este PALIANI. in lituaniana lipseste N dar tot PAINE este ca si PALIANI. exact asa este si cu FULLIT si LUNA, LUNI. in plus tu esti si mincinos. ai mintit cand ai scris ca Iscru si Gabriel Gheorghe au zis ca biblia gotica este o limba germana pentru ca eu am vorbit cu domnul Iscru si nu a zis asa ceva. si nu i-ai nici sunta ca ti-am dat numarul lui. pai normal ca ti-e rusine de minciuna fugi ca dracu de tamaie. ba nu ai minte in capu ala sec a tau bai prostule deloc.

      Ștergere
    25. Stimabile atoatecunoscător și atoateștiutor:
      1.Cum se traduce `meatloaf`
      2.Unde este citatul cu Traian?

      Ștergere
    26. Cristi, daca insisti cu murdariile astea, iti raspund:

      -ce ai "scris" tu pe YouTube: ai scris 2 posturi cu injurii, care nici nu ti-au fost publicate, iar altul in care intrebai "cum e cu painea?" si atat.

      Ca sa nu fie dubii, le iau cu copy-paste (se vad inca la notificari):

      "Matei Cristi

      Oct 12, 2015 ---asta a fost consemnat la 3.23am

      +Sorin Turle cum este mai cu painea? ia mai spune si aici ca painea mai mica si de o anumita forma nu este tot paine ca este altceva cum ai spus acolo in coltisorul tau de prostii de pe Velic"

      apoi la 3.27am


      "Matei Cristi

      Oct 12, 2015

      +Sorin Turle nu te vezi ma ca nu esti normal. ce cati aici intre oameni care sunt normali care sunt in stare sa recunoasca lucrurile evidente si intre cei care nu sunt cumparati cu bani ca si tine. asa ai ajuns tu mai pulifrici"

      Dupa ce ti-o luasesi de fapt de la un "cumparat" de acolo, userul "mitzucelrau"

      Apoi la 3.30 am


      "Matei Cristi

      Oct 12, 2015
      +Sorin Turle tu nu bagi pe cineva in seama ma? da cine te baga pe tine in seama ma cand vii si spui ca painile nu sunt toate paini si ca daca una difera la forma de cealalta nu mai este paine. cine dracu te mai ia pe tine in seama ma pulica bleaga pe aici cand spui asemenea imbecilitate. mai cap sec. ce ai studiat tu mai de vii pe aici? ai studiat tu poloneza, lituaniana, letona, suedeza? mai prostule"




      Nu e de datoria mea sa ma fugaresc cu careva pe forumuri, nici sa prezint eu vreun context al unei discutii din alta parte.Nici sa pornesc acolo vreun flame cu un zapacit ca tine. Insasi faptul ca postezi la 3.30 dimineata, arata o isterie si frustrare inimaginabila din partea ta.

      continui....

      Ștergere
    27. In schimb, Cristi, ai tu ocazia sa-ti expui teoria acolo, amanuntit.
      Adica:
      -tu sa le explici alora cum "limpa" inseamna "paine" (culmea ipocriziei, tu acum vreo doua luni, raspunazandu-i cuiva ai scris cu manuta ta limpa= franzela), cum "loaf" inseamna pine, cum "loaf", "limpa" si "paine" sunt cuvinte legate unul de altul (inrudite), cum faci legatura intre "hlaif" si "paine".

      -Apoi, daca tii neaparat si alte aspecte ale teoriei tale. Ca geto-dacii nu au nimic a face cu tracii, ca sunt "asaaaa....generic din sfera germanica", ca limba din biblia gotica e limba pe care o vorbeau Burebista si Decebal, ca limba din biblia gotica nu e nimic altceva decat limba rom^neasca din secolul 4, ca "schaffen", "laufen" si "betragen" sunt cuvinte getice, mai explici cum "luna" rom^nesc vine din goticul "fullith", ca "ulli" e radicalul cuvantului care a dat "luna", ca "a merge" vine din "usmernan", "casa" din "gadaukans" si alte cate astfel de etimologii si teorii vrei tu. Ai marea ocazie sa rastorni istoria, acolo pe YouTube. Daca vrei, pune-ti cu copy-paste posturile tale de pe aici, direct acolo.

      "ai mintit cand ai scris ca Iscru si Gabriel Gheorghe au zis ca biblia gotica este o limba germana pentru ca eu am vorbit cu domnul Iscru si nu a zis asa ceva"

      ai vorbit pe naiba, ori in cel mai "bun" caz te-au luat la suturi. Chiar iti cerusem atunci sa citezi din convorbire, sau sa-i dai un E-Mail si sa pui cu copy-paste raspunsul lui, sa-l vada toti.

      "si nu i-ai nici sunta ca ti-am dat numarul lui."

      -nu ai dat niciun numar, minti cum faci de obicei...nu stiu daca dezacordul clar pe care il faci in propozitia ta (i-ai sunat (pe ei) ca ti-am dat numarul (lui) e din presiunea minciunii ori ca, intr-adevar, dovedesti inca o data carente grave de limba rom^na, dar ai pretentii sa vorbesti de lingvistica.

      Dimpotriva, tu spuneai ca ii suni sau ca le scrii si postezi raspunsul. N-ai mai facut-o in veci, doar ai pretins ca l-ai sunat pe G. Gheorghe si ca el ti-ar fi spus ca "daa, sunt si cuvinte getice prin biblia gotica".

      DAR...uite ce zic eu, da-mi acum un numar de telefon al d-lui Iscru, sau al lui G. Gheorghe, sa se vada aici, si poate om lua legatura cu ei. Si noi vrem sa vedem, clar, inca o data, ce fel de limba spun dumnealor ca e aia din biblia lui Ulfila si daca are vreo legatura cu daca sau cu rom^na.

      Sau si mai bine, da-mi adresele lor de E-Mail (trebuie sa ai adresele, daca zici ca ai intrat in legatura cu ei...oamenii de obicei isi scriu prima data, apoi se telefoneaza). Atunci le scriu, si pun raspunsul lor aici cu copy-paste. Ba cred ca o sa te si ajut, le pun pe E-Mail toata teoria ta, le-o trimit si postez raspunsul. Am sa le spun ceea ce zici matale, ca limba din biblia gotica nu e limba germanica, e limba geto-daca si implicit rom^na arhaica. E cel mai bine prin scris, ca doar stii expresia "verba volant scripta manent". Ce poate fi mai simplu?Ce zici?

      Ștergere
    28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    29. "FULLI este LUNA, LUNI de zile asa cum si HIMINA este HIMEL. "

      Ca de obicei tampenii, nu mai e nevoie sa arati ca nu stii ce-i aia radicalul unui cuvant

      http://www.koeblergerhard.de/got/got_f.html suficient de lamuritor care e radacina cuvantului FULLITH...

      ai insa latinul (LUN)A si (LUN)AE, rom^nestile (LUN)A, (LUN)I, (LUN)AR, (LUN)ATEC sau (LUN)ATIC,

      ai dincolo (HIM)INA (HIM)INS la nominativ), (HIM)MEL (germana are dublu "m") ca exemplu de cuvant din famila lexicala (HIMM)lich (divin), (HIM)UL, HIM etc.

      Asa se formeaza un cuvant....nu iei ULLI, apoi combini 2+1+"N" pus de tine din burta si pretinzi ca ai gasit un radical.

      Parerea mea: pune acolo pe YouTube cu copy-paste chestia asta pe care ai spus-o si scrie si ca ULLI e radicalul care a dat LUNA respectiv LUNI. Ce zici, o faci?

      Apoi fa un exercitiu usor, pune aici familiile de cuvinte pentru FRATE, CASA, MUNCA, GRADINA (am dat si doua care nu vin din latina). Marcheaza intre paranteze radicalul. Hai sa te vad.

      Ștergere
    30. poate o sa-l suni? vezi ce magar esti. da suna-l ma acuma. nu ca poate li-i suna. suna-l sigur. nu ca ca poate. fa bine. sa-l suni daca esti om onest macar acuma. cum spui tu ca HIM inseamna divind asa pot si tu sa zic ca ULLI la goti inseamna LUNA. eu nu am spus ca ULLI a dat LUNA ci am spus ca este cuvantul LUNA. doar ca aceasta era forma la getii din nord estul europei pentru LUNA. asta era forma FULLIT. uita aici numarul sa-l suni pe Iscru 0721258604

      Ștergere
    31. nu poti sa spui ca FULLIT nu este cuvantul LUNA de zile din moment ce FULLIT inseamna acelasi lucru ca si LUNA si are literele L si U in comun care sunt si cele mai importante

      Ștergere
    32. cum tu iti poti permite sa spui ca HIM este radacina divin asa si eu imi pot permite sa spun ca la goti ULL este LU din română. nu domle ai mintit. eu am dat pe wiktionar. si uita ce zice la HIMMEL. pe wiktionar zice ca provine din himil, himilaz si nu din him cum ai spus tu.

      Ștergere
    33. cuvantul casă nu este nici el din latina pentru ca si in lituaniana se gaseste. la proprietate, gospodarie, casă se zice uchis

      Ștergere
    34. Nu am spus ca HIM inseamna divin ci (HIM)MLICH inseamna acest lucru, iar ideea e ca ai acelasi radical de la (HIM)INA, (HIM)INS, (HIM)MEL.

      "eu nu am spus ca ULLI a dat LUNA "

      ba da, ai spus ca ULLI e radicalul care a dat LUNA. Iti citez din postul din 11. oct ora 23.22 (il vezi mai sus):

      "bai prostule radicalul este ULLI care a dat LUNA, LUNI... ".

      Cristi, uite, ca sa nu mai lungim ciorba, doua intrebari mai am si cu asta inchei. Te-as ruga sa raspunzi precis, punctual:

      1. Este limba din biblia gotica limba geto-dacilor, adica Limba pe care a vorbit-o Burebista, Deceneu, Duras, Decebal?

      2. Spui ca limba rom^na este limba mostenita de la geto-daci, neromanizata, neinfluentata de nimic (sau nesemnificativ). Ba mai mult, spui ca singurele influente, neologisme, patrunse in Limba rom^na sunt englezismele de dupa revolutie.

      Intrebarea a doua este deci: e prin urmare limba din biblia gotica limba rom^neasca, asa cum suna si cum arata ea in secolul 4 d.Hr, cand a scris Ulfila aceasta biblie?

      Inca o data te rog, raspunde punctual la ele, fara alte divagatii.


      referitor la Gh. Iscru...ce prefix are telefonul? eu trebuie sa sun din Germania. Formez prefix de Romania?
      Ai si o adresa de email a dumnealui? Consider mai viabila comunicarea prin email pentru ca ramane scris ce se discuta.

      Ștergere
    35. Citez:
      „Matei Cristi14 octombrie 2015, 16:48
      nu poti sa spui ca FULLIT nu este cuvantul LUNA de zile din moment ce FULLIT inseamna acelasi lucru ca si LUNA si are literele L si U in comun care sunt si cele mai importante”

      „U și L sunt cele mai importante”, ce importanță are că nu sunt în aceeași ordine. AHAHAHAHAHAHA! Doamne! Chiar încape atâta tâmpenie în capul unui om?!? Din asta voi face o postare separată.

      Matei Cristi, tot nu scapi de cele două întrebări:
      1. ce înseamnă „meatloaf”
      2. unde este citatul cu Traian.

      Ștergere
    36. Cristi, tocmai am sunat la numarul dat. Am format 040 721258604 (e numar de fix, sau de mobil?) si intra mesageria care spune:

      "die von ihnen gewählte rufnummer ist nicht verfügbar" (numar nedisponibil). Zi-mi ce prefix are, e din Rom^nia?

      Ștergere
    37. Sau da-mi un email de-al lui.

      Ștergere
    38. @Velico

      dracia naibii e ca intre latinul LUNA si rom^nescul LUNA avem literele comune L, U, N si A, adica toate si sa vezi pozna, in aceeasi ordine. Da' ce conteaza. Pixelul albastru.

      Ștergere
    39. velico oricine intra aici se minuneaza de cat de mincinos esti in ceea ce scrii pe blogurile tale si doi la mana sa zici ca asta este o problema chiar si ordinea literelor te vede oricine cat de absurd esti. dar de la mincinos ca tine si ca pretenu tau la ce sa se astepte lumea. se asteapta la orice si la a spune ca dupa prostia ta din cap LU nu e acelasi cu ULL numai pentru ca sunt inverse literele. pai iti dau cate exemple doresti de cazuri de acest fel. spre exemplu paine in lituaniana este PALAI si in suedeza LIMAPA, LIMPAN ce vrei sa zici ca acel L din PALAI si LIMPAN nu e acelasi L doar pentru ca esti invers. tu nu te vezi cat de penibil esti mai tembelule.turle sorin informeaza-te tu ca tu trebuie sa stii care este prefixul daca stai in germania ca tu faci convorbiri de acolo in România nu eu ca eu sunt in România nu sunt plecat asa ca nu am nevoie de ce sa ma interesez ca sa stiu cum se suna din afara in România. trei la mana. tu si cu celalalt aveti mintea scurta si nu puteti intelege de parca ar fi greu. da va faceti ca nu intelegeti. pe teritoriul României au locuit nu doar getii ci si rumunii si dacii de milenii. cand ne referim la goti ne referim doar la geti nu si la rumuni si daci. getii de pe teritoirul României si-au amestecat limba cu limba rumunilor(numele nu vine de la roma ci invers), dacilor si astfel au vorbit inca inainte de burebista limba pe care o vorbim astazi pe cand gotii sau getii din nord estul europei au vorbit getica pura si cu influente dupa cei alaturi de care au locuit adica sueonii. acuma ne intoarcem la cuvantul gotic sweipains pentru potopul lui noe. si iti demonstrez ca am avut dreptate. in letona la maree se spune paisum cuvant care contine pai ca si swepains. asadar paisum in letona este maree si in gotica sweipains este potopul lui noe. maree inseamna miscarea apelor din mari si oceane spre mal si retragerea lor dinspre mal si potopul lui noe a insemnat acelasi lucru adica revarsarea apelor. iata dovada ca sweipains se refera la apă, ape

      Ștergere
    40. AHAHAHAHHAHAH!
      Stimabile Istric Teima (dacă tot nu contează ordinea literelor), matale nu pricepeți că nu ne interesează exemplele matale nici cât negru sub unghie? Vrem ceva exemple din niște cărți recunoscute internațional (nah, să nu spuneți că alea românești ar fi subiective și că ocultează adevărul).

      Aha, deci goții îs geții, da? Și atunci dacii cine îs?

      Și stimabilă somitate în lingvistica geto-goto-scandinavă, răspunde la două întrebări înainte să emani altă sarjă de prostii, sau ești atât de laș să poți răspunde la două întrebări simple și la obiect?!?
      1. Cum se traduce „meatloaf”?
      2. Unde este citatul cu Traian?

      Ștergere
    41. @Velico

      de fapt exista mentionari in cartile de specialitate referitor la sweipain, dar nu se refera la "ape" (la apa in sine, ca substanta), ci la actiunea unui potop, de a matura in cale, cei care s-au ocupat de studiul limbii gotice, in frunte cu Köbler, legandu-l prin urmare de un vechi termen german "swipan", echivalent cu englezul sweep/sweeping (tradus insemnand maturand din cale...ce face un potop)

      "sweipains?***, swei-p-ain-s?***, got., st. F. (i): nhd. Fegung; ne. sweeping (N.); Vw.: s. midja-; E.: s. sweipan
      sweipan?***, swei-p-an?***, got., sw. V. (3): nhd. fegen, sich schwingend bewegen; ne. sweep (V.); Hw.: s. midjasweipains; Q.: Regan 119, Schubert 30; E.: ? germ. *sweipan, *swīpan, sw. V., schwingen; vgl. germ. *swipjan, sw. V., sich bewegen; idg. *su̯eib-?, V., biegen, drehen, schwingen, schweifen, Pokorny 1041; idg. *su̯ē̆i-, *su̯ē̆-, V., biegen, drehen, schwingen, Pokorny 1041; idg. *seu- (3), *sū̆-, *seu̯ə-, V., biegen, drehen, treiben, Pokorny 914 "

      Inutil de insistat ca legatura fonetica intre "sweipan" si rom^nestile "apa" sau "potop" e nula.

      @Cristi

      Pai stiu prefixul de Rom^nia, am sunat folosindu-l. Imi da numar inexistent. De-aia te intrebam, ca sa ma asigur ca e numar de Rom^nia. Daca numarul e inexistent, da-mi adresa de E-Mail daca ai, ca ii scriu, nu-i problema.

      Ștergere
    42. @Velico,

      uitasem sa pun linkul ptr etimologiile lui sweipan/sweipains

      http://www.koeblergerhard.de/got/got_s.html

      eternul Köbler Gerhard (sau Köblerger Hard, in varianta Cristi :D )

      Apropo, nu ar exista posibilitatea de a se programa posibilitatea de editare a posturilor? In caz ca se uita vreo mentionare, sau se doreste corectarea unui text etc., sa nu fie nevoie de un alp post.

      Ștergere
    43. "getii de pe teritoirul României si-au amestecat limba cu limba rumunilor(numele nu vine de la roma ci invers), dacilor si astfel au vorbit inca inainte de burebista limba pe care o vorbim astazi pe cand gotii sau getii din nord estul europei au vorbit getica pura si cu influente dupa cei alaturi de care au locuit adica sueonii. "

      Se pare deci ca ai raspuns la ce te-am intrebat. Deci spui ca :

      -limba getilor era aia din biblia lui Ulfila
      -limba asta a getilor amestecata cu limba dacilor a dat limba rom^na de azi
      -getii si dacii aveau limbi diferite (chiar daca Strabo zice altceva) neinrudite in vreun fel. Caci daca spui ca totusi limbile erau inrudite, atunci si limba din biblia gotica e inrudita cu rom^na (din moment ce rom^na, conform punctului 2 e formata din getica+daca+"rumuna").
      -getii si dacii erau popoare diferite
      -getii-goti au ramas mai departe cu getica lor pura si atunci revin la punctele 2 si 3.
      1.Ori era limba diferita de limba dacilor si "rumunilor" pe care-i pomenesti tu (deci neinrudita cu limba dacilor) si atunci trebuie sa admiti ca n-are treaba nici cu rom^na noastra, sau

      2.erau limbi inrudite (getica cu limba daca) si atunci rezulta ca exista inrudire si intre limba din biblie si rom^na.

      Asta e ce ai vrut sa spui in mare? Si care ar fi dintre cele doua variante de la ultimul.

      Ca sa simplific:

      1. Erau limba getica si limba daca inrudite?
      2.E limba din biblia lui Ulfila inrudita cu limba rom^na de azi?

      Ștergere
    44. @Cristi,

      Acuma ca fapt divers, fara legatura cu tot ce am discutat pina acum, daca spui ca Rom^nia nu vine de la Roma ci e invers, dezvaluie niste surse si arata unde e atestat acest nume ...Rom^nia, rom^n, fie si rumun in antichitate, ba mai mult, dinainte de infiintarea Romei, adica candva din sec. 8-9-10 i.Hr.?
      Ai gasit ceva inscrisuri, inscriptii sau orice gen de dovezi de felul asta?
      Hai sa le vedem.

      Ștergere
    45. swipan in germana nu este sweipai ca si in gotica. sweipai este cu pai ca si paisum din letona. paisum din letona inseamna maree. spui ca il explica ca este ca si un potop care matura totul in care? si astia de care vorbesti tu ca au spus asta la ce potop care matura totul in cale se refereau? ca trebuie sa explice ce potop. potop de ce? explicatia te rog

      Ștergere
    46. am cautat in dictionarul german si apare swipfen si swipfa. swipfa inseamna a plange si swipfen inseamna a se misca. nici unul nu are legatura cu ceea ce inseamna in biblia gotica sweipai

      Ștergere
    47. am cautat in dictionarul german si apare swipfen si swipfa. swipfa inseamna a plange si swipfen inseamna a se misca. nici unul nu are legatura cu ceea ce inseamna in biblia gotica sweipai

      Ștergere
    48. Nu inteleg intrebarea ta. O sa raspund ce am putut intelege din modul in care te-asi exprimat. Am spus ca atat Köbler, cat si alte dictionare gotice leaga sweipan si sweipain (uita-te sus pe citatul care l-am pus din Köbler sau du-te la link) de swipan german respectiv sweep/sweeping englez, care inseamna a matura. In niciun fel de "apa" sau "potop". Köbler nu are nicio traducere acolo pentru sweipan/sweipain gen "water" sau "flood", respectiv "wasser" sau "flut".

      Ceea ce inseamna ca el a luat acest sweipain in contextul din textul bibliei ca avand legatura cu efectul potopului, de a matura totul in cale. Or intre Köbler si tine, il cred pe el, ori pe celelalte dictionare gotice.

      Eventual citeaza aici paragraful din biblie in care apare acest termen (zic sa o faci tu sa nu suspectezi ca-l modifica careva cand il citeaza sau il ia dintr-o sursa care nu-ti place), si sa vedem traducerea intregului context.

      "sweipai este cu pai ca si paisum din letona. "

      revenim la vechea problema, capacitatea de a distinge ce e ala un radical si ce e ala un sufix. Cuvintele nu au legatura fonetica, La swei(pai) e sufix ori simpla terminatie, iar la (pai)sum e radical. Sunt chestii diferite. Oricat nu vrei sa crezi, ordinea conteaza. E ca si cum ai incerca sa echivalezi lupesc cu calup, doar pentru ca vezi "lup" la amandoua. Sau cum a spus Velico, e ca si cum ar fi in ordine daca numele tau ar fi scris Sticri Teima.
      Sau daca poti da trimitere la un dictionar (cu link), studiu, autor care leaga astea doua cuvinte fonetic unul de altul. Nu parerea ta, ceva atestat.

      Acuma doar ca fapt divers, da-mi si un link catre un dictionar in care ai gasit ca "paisum" din letona inseamna "maree". Eu am gasit peste tot alt termen, anume "jura" (si la dictionar roman-leton, si englez-leton, german-leton etc).

      Nu uita de intrebarile mele:

      1. Erau limba getica si limba daca inrudite?
      2.E limba din biblia lui Ulfila inrudita cu limba rom^na de azi?

      Ștergere
    49. este ca si cum in engleza mare se scrie si se prounta foate aproape de mare din română dar nu inseamna acelasi lucru. in engleza inseamna iapa si in română inseamna ceva de dimensiune mare. este ca si cum spui pat si pateu. pat inseamna ceva si pateu inseamna altceva. asa este si cu swipan si sweipai. daca sweipai insemna doar ceva ce face prapad in cale atunci ar fi aparut in mai multe locuri in biblia gotica nu doar in cazul potopului lui noe unde tocmai acolo este vorba de ape. legatura goticii cu letona, lituaniana nu este doar in sweipai si paisum ci si in alte cuvinte
      in gotica la vorba, zicere, zis se spune razda, razdai, in lituaniana se spune zodziai acestea fiind dovezi ca a zice nu provine din dice din moment ce avel litera z pentru vorba, zicere, zis si in gotica, lituaniana
      in gotica la mustar se zice sinapis, in letona se zice sinaps
      in gotica la vineri se zice paraskaiwe, in lituaniana la zi se spune si para
      in gotica la casă se spune gadauka, in lituaniana la ferma, gospodarie, casă se spune ukis
      aceste cuvinte din gotica si lituaniana, letona nregasindu-se nici unul in germana
      pe langa cuvintele de mai sus din biblia gotica care se gasesc in română dar in germana nu se gasesc si nu sunt putine mai sunt si altele
      kapillon in biblia gotica este a tunde parul in lituaniana par, plete este plauka, in română plete. din plete, plauka, kappilon provine latinul pilus. acest cuvant din biblia gotica nu se gaseste nici el in germana
      atn in biblia gotica este an de zile, in germana nu se gaseste nici acest cuvant
      iddiu in biblia gotica este a se duce, dus, in germana nu se gaseste nici acest cuvant
      werei in biblia gotica inseamna a face din suflet, vrere dovada ca nu din latinul vollo provine a vrea, in germana nu se gaseste nici acest cuvant werei

      Ștergere
    50. dar pentru ca lor le place sa faca legatura cu germana neaparat au dat-o cu swipan crezand ca lumea este proasta si nu studiaza calumea lucrurile

      Ștergere
    51. numele de români apare la iordanes care vorbeste in getica de rosomonii care locuiau impreuna cu ostrogotii pe timpul regelui ostrogot ermanaric. in acel timp ostrogotii locuiau pe teritoriul ucrainei. iata mentiunea despre românii de pe teritoirul ucrainei unde nu a fost roma. alta mentiune este tot la iordanes care foloseste pentru românii din suedia numele de romerici in suedia la fel nefiind roma. toate acestea pe langa tablitele de la sinaia unde apare numele de rumoni care au luptat alaturi de geti impotriva celtilor, bastarnilor aceste evenimente stiind ca au avut loc inaintea erei noastre

      Ștergere
    52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    54. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    55. "in gotica la casă se spune gadauka, in lituaniana la ferma, gospodarie, casă se spune ukis"

      problema lui gadauka (care de fapt era gadaukans) s-a mai discutat, n-o mai reluam.

      "in gotica la vineri se zice paraskaiwe, in lituaniana la zi se spune si para"

      Se pare ca e " piektdiena"

      http://online.ectaco.com/main.jsp?do=e-services-dictionaries-word_translate1&direction=1&status=translate&lang1=23&lang2=lv&source=friday

      dar hai sa-l lasam "para" pentru moment...ce legatura are "paraskaiwe" sau "para" cu rom^nescul "vineri", latinul "veneris", italianul "venerdi", spaniolul "viernes"?

      Ștergere
    56. @Sorin: am verificat și îmi pare rău, dar platforma pe care funcționează blogul nu permite editarea propriilor comentarii.

      Ștergere
    57. Rosomonii nu sunt rom^ni, si daca am admite asta doar de dragul dicutiei, n-are legatura cu vreo dovada ca Roma vine de la Rom^nia. Iordanes a scris ce a scris la 1300 de ani de la infiintarea Romei. Ermanaric a murit la 376, adica la aproape 1200 de ani de la infiintarea Romei.

      Ca fapt divers, romanii chiar au fost in Ucraina (Malaja Kopaja si Solotovina), ai castru roman la Charax in Crimeea. Au fost si in nordul Maramuresului pina la Oncesti. Chiar daca nu au provincializat teritoriile (nu-i interesa, resursele principale minerale erau in provincia Dacia), au distrus toate fortificatiile viitorilor daci liberi si i-a facut clienti ai imperiului. Aia au fost sub zona de influenta a Romei.

      "tot la iordanes care foloseste pentru românii din suedia numele de romerici in suedia "

      de-asta nu-mi aduc aminte. Improspateaza-mi, te rog, memoria si indica-mi unde-i pomeneste si mai ales in Suedia (sau Scanza)

      http://kondexronos.narod.ru/Geta/getica.pdf

      Nu de alta dar eu stiu de romerici pomeniti prin Anatolia, prin Lycia, pe unde s-au asezat eleni, romani, bizantini.

      Ce ma frapase si uitasem sa-ti spun, e ca vad ca tu nici macar cu Iordanes nu prea te impaci. Vorbeai de getii de pe teritoriul Rom^niei care s-au amestecat cu dacii si cu altii, pe cand gotii ii definesti ca fiind getii din nord-estul Europei. Asta in timp ce Iordanes foloseste termenul "goti" cand vorbeste de dacii lui Diurpaneus (Decebal) care au facut raidurile dincolo de Dunare pe vremea lui Domitian.

      Tablitele de la Sinaia (plecam de la premisa ca sunt autentice) se refera la perioade la 600-800 de ani distanta de la infiintarea Romei (chiar mai mult). Acolo apar prezumtiv (presupunand ca descifrarile alea au si ceva bun prin ele) perioade a lui Burebista, apare ceva mentionat si de Sarmisegetusa (acea controversata forma Sarmigetausa), perioada lui Decebal etc. Perioada dinaintea erei noastre e a lui Burebista (secolul 1 i.e.n, adica la 7 secole dupa infiintarea Romei). Primele atestari ale bastarnilor (doar ca fapt divers sunt undeva catre finele sec. 3 i.e.n sau inceputul sec. 2 i.e.n.


      Nu ajuta cu nimic. Fara document sau inscriptie de pe la anii 800-900 sau chiar 1000 i.e.n (deci cel putin la fel de vechi sau mai vechi de infiintarea Romei) care sa ateste denumiri de Rom^nia (absurd) sau rom^n/rumun e doar protocronism ieftin. Wishfull thinking. Discutia nici nu are sens, e pur fapt divers fara baza, fara substanta.

      "dar pentru ca lor le place sa faca legatura cu germana neaparat au dat-o cu swipan crezand ca lumea este proasta si nu studiaza calumea lucrurile"

      Asta e doar o afirmatie. O poate face oricine, indiferent de ce sustine si in ce eroare se afla. Sunt multi care cred ca ar putea canta opera, desi sunt afoni si nu au ureche muzicala. E problema lor ca nu-si dau seama.

      Zi.mi ce-i cu ce te-am intrebat: daca din limba getica + limba dacica a rezultat rom^na care se vorbeste la fel de atunci pina azi, neromanizta, neinfluentata, care din ele a fost limba apropiata de rom^neasca noastra de acum, asa incat sa dea fondul acela puternic rom^nesc, mostenirea limbii?:

      1. limba daca
      2. limba getica
      3. amandoua

      care din variante e buna?

      PS: @ Velico, am compilat postul principal cu corectiile ulterioare (sau specificatiile suplimentare) iar originalele le-am sters. Chiar ar prinde bine posibilitatea editarii posturilor :)

      Ștergere
    58. Velico Dacus15 octombrie 2015, 22:36

      @Sorin: am verificat și îmi pare rău, dar platforma pe care funcționează blogul nu permite editarea propriilor comentarii

      Ah, ok, atunci mergem cum se poate

      Ștergere
    59. swepai este radacina nu sufix. in biblia gotica este sweipains sufixul fiind ns. asa apare ca si radacina midia sweipai midia insemnand mijloc, in mijlocul. deci sweipai este radacina ca si letonul paisum. poti sa verifici. da verifica. eu nu inteleg de ce nu-ti place sa te uiti sa vezi ca autorul dictionarului il pune pe sweipai ca si radacina nu sufix. midia sweipains nu poate sa insemne efectul pentru ca nu poti sa spui in mijlocul efectului ci in mijlocului situatiei care era in timpul potopului. in mijlocul apelor. scrie asa citez din luca 17 cu 27 zice: asa era si in timpul lui noe mancau si beau pana a venit potopul. ori aici este vorba de un lucru care incepe nu de efectul lui. pai de exemplu L in suedeza in limpan care inseamna paine vrei sa zici ca nu este tot una cu L din lituanianul palai care inseamna tot paine. pai are aceeasi insemnatate. este vorba de cuvant nu de nume. numele unei persoane nu-l inversezi dar cu cuvintele s-a facut dupa cum se vede acest lucur ca si exemplu cu L de mai sus. ce am lamurit cu gadauka? ca nu te inteleg. eu ti-am spus de gadauka ca in gotica inseamna casa si in lituaniana ukis inseamna acelasi lucru si se vede uka in gotica si ukis in lituaniana. clar ce mai discutam aici polemica s-a incheiat si aici luvrurile sunt clare. pe urma alt exemplu ca si legatura intre gotica si lituaniana, letona este cuvantul in gotica natian a uda si in letona este cuvantul apudenot care inseamna apă, a uda cu apă dovada ca nu din aqua provine apă. deci in gotica natian si in letona apude-not. se vede clar natian si not. nat si not foarte apropiate. ai sarit iarasi peste cuvinte comune intre gotica si română si anume in gotica kapillon plete, atn an de zile,iddiu a se duce dus, werei a face din suflet, vrere

      Ștergere
    60. uite aici intra pe google si introdu scanza si citeste si o sa vezi ce scrie uita aici.
      Jordanes names a multitude of tribes living in Scandza, which he named the Womb of nations, and says they were taller and more ferocious than the Germans (archaeological evidence has shown the Scandinavians of the time were tall, probably due to their diet). The listing represents several instances of the same people named twice, which was probably due to the gathering of information from diverse travellers[10] and from Scandinavians arriving to join the Goths, such as Rodwulf from Bohuslän.[11] Whereas linguists have been able to connect some names to regions in Scandinavia, there are others that may be based on misunderstandings.[2]

      On the island there were the Screrefennae (i.e. Sami peoples[9]) who lived as hunter-gatherers living on a multitude of game in the swamps and on birds' eggs.

      There were also the Suehans (Swedes (Germanic tribe)) who had splendid horses like the Thuringians (interestingly Snorri Sturluson wrote that the 6th-century Swedish king Adils had the best horses of his time). They were the suppliers of black fox skins for the Roman market and they were richly dressed even though they lived in poverty.

      There were also the Theustes (the people of the Tjust region in Småland), Vagoths (probably the Gutes of Gotland[12]), Bergio (either the people of Bjäre Hundred in Skåne, according to L Weibull, or the people of Kolmården according to others), Hallin (southern Halland) and the Liothida (either the Luggude Hundred or Lödde in Skåne, but others connect them to Södermanland[13]) who live in a flat and fertile region, due to which they are subject to the attacks of their neighbours. Other tribes were the Ahelmil (identified with the region of Halmstad[14]), the Finnaithae (Finnhaith-, i.e. Finnheden, the old name for Finnveden), the Fervir (the inhabitants of Fjäre Hundred) and the Gautigoths (the Geats of Västergötland), a nation which was bold and quick to engage in war. There were also the Mixi, Evagreotingis (or the Evagres and the Otingis depending on the translator), who live like animals among the rocks (probably the numerous hillforts and Evagreotingis is believed to have meant the "people of the island hill forts" which best fits the people of Bohuslän[15]). Beyond them, there were the Ostrogoths (Östergötland), Raumarici (Romerike), the Ragnaricii (probably Rånrike, an old name for a part of Bohuslän) and the most gentle Finns (probably the second mention of the Sami peoples[16])

      Ștergere
    61. scrie Raumarici care sunt românii

      Ștergere
    62. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    63. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    64. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    65. da-mi te rog dovada ca romanii au fost oncesti. doar dous exploatari a romei au fost la abrud si rosia montana in toti muntii apuseni si nici o legiune. atunci cum au fost la oncesti. oncesti totusi imi arata ca este doar in sudul maramuresului. dovada te rog ca roma a fost la oncesti. in ucraina unde spui tu ca a fost roma nu erau ostrogotii. unde spui tu de kopalja este in transcarpatia sud vestul ucrainei pe cand ostrogotii au fost in centrul estul ucrainei. deci rosomonii care traiau alaturi de ostrogoti nu pot fi cei de la roma iar crimeea este peninsula deci rupta in parte de ucraina. si doar intr-un singur punct prezenta este greu de crezut ca o singura prezenta in ucraina a romei insemna un numar mare de oameni. pentru ca iordanes face referire la un popor cand vorbeste de rosomoni. ori dintr-o legiune nu putea fi un popor. eu am intrat in disctionarul lui koeblergerhard dar acolo daca intri la litera M midjasweipains imi da scris ingrosat ceea ce inseamna cuvantul de baza in dictionar. uita-te sa vezi. apare scris ingrosat la inceput. tot ceea ce este ingrosat in disctionarul acesta ca si in toate este radacina. pentru paisums introdu pe google linguee dictionar englez, francez si acolo selectezi limbile, selectezi dictionar român leton cuvantul pe care doresti paisums si o sa vezi ca in română da maree. de ce vorbesc de lituaniana, letona pentru ca doresc sa arat ca unii cercatatori nu doresc si oficial sa spuna adevarul. doresc sa scoata ce le place lor din limba gotica

      Ștergere
    66. acuma rumunii erau majoritari. limba română de astazi este ceea ce vorbeau rumunii de care am spus romerici, rosomoni plus limba getica plus limba daca. acuma ca dacii vorbeau cu getii o limba apropiata nu inseamna ca era exact aceeasi. limba română de astazi este deci cea rumunilor a caror nume nu vine de la roma cum spuneam plus limba geta sau gota si plus limba dacilor. acuma ca ai spus de paraskaiwe acest cuvant se termina cu we si este si paraskaiwein cu wein care sunt exact literele de inceput din cuvantul vineri

      Ștergere
    67. este greu de reconstituit cum s-a format dar convietuind mai bine de doua milenii si jumatate impreuna rumunii, getii , dacii si-au creat o limba omogena la fel precum in danemarca s-a creat limba din omogenizarea limbii iutilor cu cea a suebilor, cu cea a saxonilor, anglilor, danilor

      Ștergere
    68. Cristi, e absurd sa compari paraskaiwein cu vineri cand ai latinul Veneris care tipa la tine nu alta. Din nou aceeasi chestie, un tetris cu literele, le iei de la coada, fara noima fara a tine cont de radicalul unuia si celalalt. Asta e alba-neagra, n-are legatura nici cu gramatica, nici cu nimic.

      -nimeni nu a spus ca sweipai ar fi un sufix (n-ai inteles nimic din ce am scris) si in orice caz NU este un radical, e absurd. Mai si afirmi ca il da Köbler asa. Nu pricepi informatiile oferite de un dictionar.

      -"iddiu" si "duce"? Absurd complet. Mai ales cand ai un latin "ducere" care urla, nu alta
      -ce insisti atat cu comparatii cu limba letona, lituaniana, etc. Gotii au fost sute de ani migratori, popor fara civilizatie, migrat din Scanza Pina la sciti, apoi in Dacia. Au bantuit si pe acolo. Influenta merge mult mai mult si mai logic dinspre populatia sedentara spre cea migratoare (in cazul de fata de la baltici catre goti) decat invers. Care-i marea revelatie ca mai gasesti si cuvinte comune? Care-i revelatia ca gasesti si cuvinte latine? ROmanizarea treptata a gotilor a inceput inca de cand se gaseau in Dacia. Cat despre Ulfila, el chiar predica si in latina.

      "da-mi te rog dovada ca romanii au fost oncesti. doar dous exploatari a romei au fost la abrud si rosia montana "

      Nu ai inteles, din nou, ce am scris. Am specificat clar ca nu au provincializat Maramuresul (nu-i interesa zona, ci bazinul aurifer din apuseni), ci dupa cucerirea Daciei, trupele lui Traian s-au dus si dincolo de regatul lui Decebal, ajungand in Ucraina, ajungand in Basarabia, mergand pina la Tyras, au ajuns pina in nordul Maramuresului etc.(Oncestiul de care vorbeam), distrugand fortificatiile dacilor de acolo (viitorii daci liberi) si tranformandu-i in clienti ai imperiului. Asta o gasesti in orice lucrare de istorie serioasa sau de arheologie. Acolo in Maramures, cum probabil stii, erau costobocii. Aia erau clienti ai Romei ,ca si carpii, dealtfel (ai familii regale costoboce care au trait si murit la Roma, ai costoboci relocati in provincia Dacia prin 180, ai carpi relocati in multiple etape in imperiu, in special in Panonia etc.). Cand atacau, ca si carpii, o faceau pentru obtinere de subsidii (acelasi motiv ca si gotii, marcomanii). Asta era ideea.

      "rosomonii care traiau alaturi de ostrogoti "

      de unde ai dedus tu ca au astia vreo legatura cu rom^nii (banui ca ai taiat un s, un o si Bingo, astia nu pot fi decat rom^ni verzi)? Chiar nu realizezi ca e total anacronic sa vorbesti de termeni precum "rom^ni, rumuni" la vremea aia? Mai rau decat ai vorbi de valahi.

      Ca analogie, vezi ca Tacitus in Germania si Triburile Sale ii pomeneste pe GOTHINI, a caror denumire desi seamana, nu sunt acelasi lucru cu gotii ci un trib celtic:

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0083%3Achapter%3D43

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gotini

      Iar la cap.44 pomeneste de goti, pe care el ii da drept germani

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0083%3Achapter%3D44

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gothiscandza

      Tacitus spune ca acesti goti sunt condusi de regi, traind mai strict decat CEILALTI GERMANI. Tacitus scria astea in sec. 1 d.Hr, Iordanes in sec. 6, la 4 secole dupa migratia gotilor.


      La fel cu romericii, ai citit mai departe ce spune linkul despre ei?
      https://en.wikipedia.org/wiki/Romerike cu istoric cu tot. Oricum, si daca vorbim doar de dragul discutiilor, alea sunt relatari despre perioade de la sec.2-3 e.n incolo, adica ca. 10-11 secole dupa infiintarea Romei (asta ca fapt divers, oricum discutia e sterila). Romericii aia nu sunt rom^ni in niciun fel.



      Ștergere
    69. "daca intri la litera M midjasweipains imi da scris ingrosat ceea ce inseamna cuvantul de baza in dictionar. uita-te sa vezi. apare scris ingrosat la inceput. tot ceea ce este ingrosat in disctionarul acesta ca si in toate este radacina. "

      Asta e o perla de zile mari, cu alte cuvinte Köbler a facut nu un dictionar de cuvinte, ci de radacini, de radicali. Intr-adevar, nu pricepi informatiile unui dictionar. Toate cuvintele sunt scrise ingrosat.

      midjasweipains 1, mid-ja-swei-p-ain-s, got.,

      ia zi, care e radacina cuvantului acolo? Faci o confuzie chiar mai grava decat in cazul "gadaukans" pe care il despartisesi gresit gadau-kans. E aiurea. Ce-i de mirare cand tu din start numele autorului l-ai despartit gresit.
      care e radicalul de la AURAR si AURIT, cuvintele intregi?

      "impreuna rumunii, getii , dacii si-au creat o limba omogena"

      Ok, hai sa incheiem odata, devine plictisitor. Raspunde doar la asta, atat ma mai intereseaza:

      -are limba aia din biblia gotica vreo similitudine cu limba rom^na?

      - "disdailiþs ist Xristus? ibai Pawlus ushramiþs warþ in izwara, aiþþau in namin Pawlus daupidai weseiþ? 14 : awiliudo guda ei ainnohun izwara ni daupida niba Krispu jah Gaïu, 15 : ei ƕas ni qiþai þatei in meinamma namin daupidedjau."

      Este un text precum asta inteligibil pentru un rom^n? Sau macar cat de cat intuitiv?

      Poate primeste prin raspuns si Velico material pentru un articol.

      Te rog, raspunde-mi DOAR la astea. Eu nu-ti mai raspund la altceva, trebuie luat prea de la baza.

      Ștergere
    70. Cristi Matei am și eu o întrebare: poți enumera 5 metode de derivație a cuvintelor?

      Asta pe lângă celebrele:
      1.ce înseamnă „meatloaf”?
      2.unde este citatul cu Traian?

      Ștergere
    71. Nasol, inca nu a trecut de cea mai simpla metoda.

      Ștergere
    72. pai despre ce sa discutam cand iti spun ca rosomonii sunt românii si tu vorbesti de absurditate. dar cine erau daca nu românii raspunde. cine erau romericii din suedia daca chiar in sud vestul suediei in fageras care este aproape de tinutul rauma din norvegia exact acolo in suedia se poarta costume populare si in România. da-mi te rog sursa, textul de unde se zice ca romanii au inaintat pana la tyras. si doi la mana tyras de-a lungul republicii moldova asa ca despre ce zona este vorba. tyras superior, inferior. care? nu toate formele sunt ingrosate in dictionarul gotic ci doar radacinele cuvintelor. de exemplu gadauka este ingrosat si este radacina. la fel si sweipains este ingrosat deci este radacina. duce tipa fata de iddiu dar noi acuma vorbim de gotica ce limba este. ori in germana nu este iddiu forma aceasta foarte apropiata de a se duce ca si in gotica. getica ti-am spus ca s-a impreunat cu rumuneasca, daca. si rumuneasca(care nu vine de la roma) avea complet forma duce

      Ștergere
    73. nu erau interesati romanii? pai nu au putut sa ocupe mai mult. dovada esre ca nici o legiuna a romei nu este in zarand(ineu, halmagiu din arad, nordul hunedoara) si in muntii bihorului si in alba doar la abrud si rosia montana. si in zarand si in muntii bihorului se gaseste aur deci aveau de ce sa fie interesati dar au primit omor de la autohtoni. si la abrud au fost atacati pentru ca exista descoperita o fortificatie dovada ca se aparau acolo de autohtonii care atacau. cat au rezistat chiar si doar in aceste doua locuri abrud si rosia nu se stie dar mare lucru zero. ce poti sa faci doar in doua puncte cand in tot restul muntilor apuseni autohtonii erau independenti si atacau

      Ștergere
    74. La Alba nu erau romani?
      Ia bagă ochiu aici băi tâmpițel să vezi ceva:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_castrelor_romane_din_Rom%C3%A2nia
      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Ștergere
    75. eu nu vorbesc de alba eu vorbesc de zona muntoasa din judetul alba. unde erau numai in doua locuri. la rosia si abrud. dintre care la abrud a fost descoperita o fortificatie. dovada ca si acolo erau atacati romanii de autohtoni, autohotnii stramosii mei care traiesc aici de mai bine de doua milenii si jumtatate si anume rumunii sau arimii

      Ștergere
    76. 1. I-auzi aici: jud. Alba: Cetatea de Baltă, Colțești, Ighiu, Războieni-Cetate, Sebeș, Șugag, Stremț.
      2.Parcă dacii nu erau strămoșii tăi. Doar geții.

      Câte dovezi mai vrei că ești un lipsit de informații și logică, nu ai bunul simț să citești ce-ți dă omul și nici onoarea să recunoști când greșești?

      Ștergere
    77. da sigur bietul de mine. ce sa-ti povestesc. saracii de voi. saracule velico nici o localitate din cele ce le-ai insirat mai sus nu se afla in muntii din alba ci toate sunt la poalele muntilor din alba. Ps ar fi vrut ei romanii mai mult aur da ii bateau rumunii de nu se vedeau de le ieseau la romani mucii pe nas si sangele le tasnea din inima si cap la cum ii bateau rumunii din munti. si dupa ce o primit romanii bataie de la rumuni ,daci o hotarat ca in muntii din alba nu e bine de stationat. acolo mergeau doar cei mai curajosi la abrud dardaind si ceilalati romani ziceau catre cei care mergeau. sai ai bafta. in toti muntii apuseni romanii numa la abrud si rosia au fost. asa le-au trebuit din partea autohtonilor rumunilor,dacilor care-i loveau pe la abrud si s-au adapostit sub fortificatie un timp. bietii de ei. ia fiti atenti aici amandoi italienii sunt ca si tiganii in vorbire si in actiuni da si acolo in italia rumunii plecati le dau in gura si-i pun la pamant acuma i-au pus de tot la pamant rumunii pe italieni ca se vorbeste limba românească in italia chiar intr-o scoala si intr-o gradinita unde sunt majoritatea italieni. ia fiti atenti aici parintii italienilor au spus ca nu le convine da nu-i dupa ei se pare in propria lor tara in fata rumunilor. auzi acolo nu au ce face in fata rumunilor la ei in tara. da asa se pare. razi de te doare burta

      Ștergere
    78. deci romanii au fost batuti de motii rumuni si nu mai au indraznit sa incerce sa ia muntii apuseni. in muntii apuseni din alba este numele lipaia exact ca si in letonia lipaia. mot ca si in letona mats la suvita

      Ștergere
    79. 1.se vede că nu prea cunoști zona.
      2.știu că n-ai să te uiți dar eu îmi fac datoria și îți spun: intră pe ran.cimec.ro și caută chestii romane în jud.Alba vezi cam ce rezultate obții. și apoi caută chestii dacice vezi ce rezultate obții și fă o comparație (ai grijă și la perioade să nu compari mere cu pere).
      3.de unde știi toate lucrurile astea așa ca un om mare? toate bătăliile astea? te-ai fi teleportat tu în timp și poate ai și omorât un roman-doi...
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Ștergere
    80. "3.de unde știi toate lucrurile astea așa ca un om mare? toate bătăliile astea? te-ai fi teleportat tu în timp și poate ai și omorât un roman-doi...
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))"

      din globul magic al lui FULLITH. Doar stie si vorba romanilor "sa ai bafta" hahahahahahahahahahaha

      Ștergere
    81. comuna almasu mare care este in muntii din alba scrie asa: locuire civila epoca broznzului, una necunoscuta, apoca bronzului, necunoscuta,neolitic, preistorie, eneolitic, eneolitic, eneoliltic deci nici o asezare romana.
      comuna bucium sit roman, mina romana, necropola romana
      comuna intregalde neolitic deci nici aici nu este roman nimic
      comuna metes eneolitic, eneolitic, epoca bronzului, epoca bronzului, epoca bronzului, eneolitic, medievala deci nici aici roman nimic
      zlatna locuire romana


      deci doua locuiri romane si o mina explotata. atat. halal putere a tiganilor ce sa mai zic. nicaieri nu sunt in muntii trascaului, nicaieri in nordul centrul muntilor din alba. in muntii bihorului o singura asezare romana si nici o exploatare aurifera si legiuni nicaieri nici in alba ,nici in hunedoara, nici in bihor. velico m-am lamurit inca o data de slabiciunea osteanului din italia de la roma care este corcitura si iesit tigan si care crede ca un nume de imperiu doreste sa arate ca era civilizat si ca-i mergea cu oricine in acaparare. cu motii din hunedoara arad, alba,bihor, cu maramuresenii, cu bihorenii nu i-a mers.


      Ștergere
    82. asta numai ocupatie a muntilor apuseni nu se poate numi de catre tiganii din cizma(italia). turle ce-i cu mitu cel rau? pai ala o fugit de rusinat ce o fost de pe internet dupa ce o discutat cu mine. si-o sters toate cometariile din discutiile cu mine. aca asa faceti voi fugiti ca sunteti platiti cand nu mai aveti ce minti.

      Ștergere
    83. Din 387 de înregistrări din județul Alba ai dat 4 exemple din care 2 romane și nici una de epoca fierului și mai mult decât atât te citez:
      „Matei Cristi 18 octombrie 2015, 00:17
      [...]
      comuna bucium sit roman, mina romana, necropola romana
      comuna intregalde neolitic deci nici aici nu este roman nimic
      [...]”
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Vorba lui Einstein: ”Doar universul și prostia sunt infinite. De primul nu sunt sigur.”

      Eram sigur că nu vei putea da decât 2-3 exemple disparate care nu înseamnă nimic și că nu vei putea vedea pădurea de pomi. Dar voi încerca să-ți arăt pădurea, adică sistemul de apărare roman în Dacia:

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Roman_Byzantine_Gothic_Walls_Romania_Plain.svg

      Ștergere
    84. @Velico

      Si in Bihor e castru roman. Btw, la un asemenea nivel de prostie ca a lui, cum pana lui sa se si prinda ca-i asa?

      @Cristi

      daaaa..asa si le-o sters comentariile alea, ca toate-s acolo, ba mai mult, al lui e ultimul.

      https://www.youtube.com/watch?v=c4YlHICZ50U

      Ete aici, in calupul de 109 comentarii. Mult mai poti minti omule, n-ai farama de onoare in tine.

      Ștergere
    85. Apropo...sa nu uitam de urarea legionarilor romani: "sa ai bafta!"

      hahahahahhahahahaha.

      Ștergere
    86. in muntii din arad nu este prezenta romana, in muntii din bihor nici o locuire romana si nici o exploatare a aurului, in satu mare nici o prezenta romana, in muntii din maramures nici o exploatare a aurului. in alba exploatari doar la abrud rosia si bucium. foarte putin. stii cum este. romei i-au trebuit multe razboaie pe care le-au pierdut in fata autohtonilor de pe teritoriul României. deci au avut examen de dat pe care l-a picat roma in fata autohtonilor de pe teritoriul României de patru ori in 87, 88, 101 si in vara lui 106 au reusit doar la sesiunea de august la cea din iunie picand cand autohtonii din cetatea Sarmisegetuza le-au tras romanilor din nou o bataie. si romanii si-au luat deci cu greu examenul. pe urma dupa ce iei un examen, treci de un interviu, de probe si ai intrat trebuie sa reusesti sa te mentii acolo unde ai intrat. ori romanii au avut probleme in ase mentine si nu au reusit in fata autohtonilor sa se mentina mult timp asa cum au facut in alte teritorii. si sorin turle minti cu mitzu cel rau. intra pe you tube la limba română mai veche ca si limba latina si uita-te acolo unde am discutat cu el sa vezi ca nu are nici un comentariu. si le-a scos. castru roman defapt asezare romana la marghita dar marghita nu este in muntii bihorului unde sunt motii

      Ștergere
    87. Nu mă complic să-ți explic ce-i cu romanii și pe unde erau. Am să-ți dau doar niște indicii: Sarmizegetusa Ulpia Traiana, populație 25.000.

      Să te întreb altceva: arată-mi o așezare dacică post-cucerire din „munții aradului”.

      Ștergere
    88. "si in vara lui 106 au reusit doar la sesiunea de august la cea din iunie picand cand autohtonii din cetatea Sarmisegetuza le-au tras romanilor din nou o bataie."

      Ce bataia lui peste visezi, ce Sarmisegetusa? Sarmisegetusa a cazut prima data in toamna lui 102. Romanii au luat aproape toate fortificatiile din muntii Orastiei, singurele cetati pe langa care au trecut si reprezentau zero din punct de vedere militar au fost Piatra Rosie si Blidaru. Piatra Rosie, ca idee, avea jumatate de hectar suprafata, era o cetate minuscula, Blidaru avea 0,6ha. Impreuna adunau cateva sute de oameni ca si garnizoana, erau mici cetatui nobiliare. In rest toate au fost cucerite si distruse. Romanii au ajuns la Sarmisegetusa din 3 directii, Fetele Albe, Muncel si Costesti Cetatuie, ultima rezistenta dacica a fost infranta chiar aproape de Regia, cand dacii au fost prinsi intre infanteria romana si cavaleria maura condusa de Lucius Quietus. Cand dupa aia romanii au inconjurat Sarmisegetusa, Decebal a capitulat si a cerut pace. Prein tratat s-a obligat sa demoleze restul fortificatiilor (cele amintite) si devenea rege client al imperiului.

      Cand a incalcat tratatul, a inceput al doilea razboi. In urma lui toate fortificatiile dacice din Orastie au fost cucerite si distruse pentru totdeauna, inclusiv Sarmisegetusa Regia. Ai acolo un castru de ca. 9ha chiar langa runinele cetatii. La scurta vreme dupa caderea Sarmisegetusei, Decebal s-a sinucis. Ulterior Traian a construit o Ulpia Sarmisegetusa la vreo 40km de fosta Regia. In teritoriu intra si extra-carpatic sunt ca. 80 de cetati dacice distruse si niciodata refacute. Ca mostra, cateva din ele:

      -Căpâlna, comuna Săsciori, jud. Alba
      -Craiva, comuna Cricău, jud. Alba
      -Cugir, jud. Alba
      -Grădiştea de Munte - Sarmizegetusa Regia, Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara
      -Sacalasău Nou, com. Derna, jud. Bihor (unde pretind unii dacomani ca nu au ajuns romanii)
      -Săvârşin, jud. Arad (idem specificatia din paranteza de mai sus)
      -Onceşti, comuna Bârsana, jud. Maramureş (idem)
      -Petrodava (Batca Doamnei), la Piatra Neamt, unde e si castru roman (idem, pe unde unii dacomani zic ca nu au ajuns romanii)
      -Şoimi, jud. Bihor
      -Tsad, com Dragesti, jud Bihor
      -Varadia de Munte, jud. Arad
      -Moigrad - Măgura, comuna Mirșid, jud. Sălaj
      -Moigrad - Citera, comuna Mirșid, jud. Sălaj

      toate astea distruse definitiv dupa al doilea conflict daco-roman.

      Ce Sarmisegetusa visezi dupa 106? Total habarnist, ca de obicei.

      "intra pe you tube la limba română mai veche ca si limba latina si uita-te acolo unde am discutat cu el sa vezi ca nu are nici un comentariu. si le-a scos."

      Minti de stingi, nu si-a sters nimic. Asta e ultimul lui comentariu de acolo:

      " mitzucelrau 1 month ago
      +Matei Cristi Hai calmeaza-te, chiar nu credeai ca te descopar? Prea incercai sa duci discutia in derizoriu, cu argumente puerile care nu puteau fi sustinute, prea incercai sa o dai cu getii sunt goti, ca suntem din lituania, letonia, ipoteze preluate de la pseudoistoricii maghiari. Din pacate pentru tine faptul ca nu stii sa scrii corect in romana si ca n-ai inteles exact ce sustin bozgorii tai te-a facut pici de fraier. Inapoi la Budapesta, si lasa-ne!"

      https://www.youtube.com/watch?v=SW1Re6s1tP8

      E si culmea ipocriziei din partea ta, chemandu-te Nagy, sa insinuezi maghiarismul cuiva. Apropo, care-i chestia sa te dai geto-daco-rumun neaos, cand numele tau adevarat e Nagy. Nagy e un nume aparut in zona Ardealului prin sec. 9-10, odata cu venirea ungurilor lui Arpad. Nu-i nicio problema asta, nu inseamna absolut nimic rau, dar e de neinteles de ce-ti renegi adevarata ascendenta (sau partiala ascendenta) si-ti asumi o alta.

      "castru roman defapt asezare romana la marghita dar marghita nu este in muntii bihorului unde sunt motii"

      Eu vorbeam de castrul de pe Crisul Repede, de langa Alesd.

      "Sa ai bafta!"





      Ștergere
    89. turle nu mincinosule. minti cum respiri. uite iti dau descoperirile de la alesd si nicaieri nu este nici un castru roman
      decsoperirile de pe adresa pe care mi-a scris-o velic sa intru. pe ran.cimec.ro scrie asa la alesd
      asezare medievala, asezare eneolitica, ruinele cetatii medievale sinteu si asezare neo eneolitica. atata.
      eu nu stiu sa scriu poi voi doi habar nu aveti ceea ce este acela gen feminin. avere, iubire, privire, lovire, pornire, oprire, etc. voi spuneti habere avere dar re este un sufix al genului feminin la rumuni si nu forma de verb cum este habere deci nici o legatura habere cu avere. da-mi adresa pe you tube unde mitzu cel rau are comentariul de care vorbesti tu. ca eu nu-i vad nici un comentariu sau spune-mi la care emisiune de-a lui roxin apare comentariul lui. eu stiu ca am vorbit la doua emisiuni de-a lui roxin cu el. la limba română mai veche decat limba latina si la furtul limbii Române in dex asa ca zi unde. ca eu nu vad la nici o emisiune din acestea nici un comentariu de-a lui dar pe ale mele le vad acolo unde nu o publicat el inceputul si acolo unde o publicat inceputul cum este furtul limbii Române acolo mi-a scos si comentariile mele deodata cu ale lui. ce prost esti. care arpad si unguri in Ardeal? ca doua osti ungare de-a lui arpad conduse de tosu si de zobolsu au fost batute de soldatii români condusi de menumorut si inainte si tatal lui arpad o fost batut si ucis de români din maramures asta in timp ce nemtii erau ocupati de acesti nomazi.

      Ștergere
    90. velic nici nu-i nevoie sa-ti dau exemple de asezari dacice dupa 106 cand sunt si poti sa-ti dau rascoalele dacilor impotriva romanilor care sunt atestate. dacicus maximus pe timpul lui galienus, pe timpul lui comodus, inscriptia de la sarmisegetuza pe care scrie ca cetatea a fost fost pusa in pericol de doua ori si ca vilele din jur au fost distruse, nebunia getilor,pe urma in timpul lui comodus cand cei din dacia doresc sa se elibereze. uita dacii, populatia autohtona dovada ca a ramas numeroasa si a atacat pe tiganii din cizma pana i-a alungat din dacia in 271. duceti-va mai cei doi care nu stiti limba română la profesorii vostri din scoli sa va pupati unii pe altii in fund ca nu faceti deosebirea dintre genul feminin de la un verb si forma verbului in sine. habere este forma de verb care inseamna in română avea pe cand avere este altceva ca si forma gramaticala este gen feminin din a avea, iubire gen feminin din a iubi, privire gen feminin din a privi, lovire gen feminin din a lovi, etc. ati inteles fraierilor? sarmisegetuza o cazut in toamna lui 102? traian o fost in preajma sarmisegetuzei dar nu a luat sarmisegetuza pentru ca daca ar fi luat-o acolo nu ar mai fi locuit decebal si cu autohtonii ci ar fi ramas romani. daca ar fi luat traian sarmisegetuza in 102 atunci ar fi procedat ca si in 106 adica ar fi continuat pana spre nord in zalau, cluj dar nu pentru ca atata au reusit tiganii doar o parte din humedoara fara cele mai puternice cetati de acolo printre care si sarmisegetuza pe care romanii nu au reusit sa o ingenuncheze in toamna lui 102 ca atunci autohtonii ar fi fost terminati de tot si nu ar mai fi avut puterea de a se ridica la inca un razboi crancen inceput in 104 cand autohtonii i-au alungat pe romanii stationati la kilometri buni de sarmisegetuza si inca un an si doua luni din iunie 105 pana in august 106. asta inseamna o mare forta a autohtonilor. pe putin o mare forta pe care o aveau. pai in al doilea razboi asa este desesnat pe columna o rezistenta puternica a autohtonilor din cetatea sarmisegetuzei. desenul spune asta nu eu. de ce in 101 traian s-a retras cand autohtonii foarte curajosi condusi de decebal i-au respins pe romani la tapae. se vede de pe desenul de pe columna si din relatarile care zic ca traian si-a folosit bandaje din carpe sa-i bandajeze pe a lui asa de multi dintre tiganii din cizma au cazut in fata autohtinilor condusi de decebal. fraiere. si traian -sa retras cica pentru ca venea iarna dar era doar luna octombrie deci era doar o scuza dar a luat-o in bot de la autohtonii consudu de decebal desi decebal avea o armata de trei ori mai putina

      Ștergere
    91. Băi nesimțitule ascultă aici, ai spus asta sau nu?
      „Matei Cristi 16 octombrie 2015, 21:45
      [...]
      ce poti sa faci doar in doua puncte cand in tot restul muntilor apuseni autohtonii erau independenti si atacau”

      1.Da sau nu?
      2.No dă exemple.

      Și ai grijă, de acum îți șterg orice mesaj care deraiază și te-am prevenit dinainte.

      Ștergere
    92. "uite iti dau descoperirile de la alesd si nicaieri nu este nici un castru roman"

      Tu care pretindeai ca ai gasit doar 4 repere in Alba din peste 300...nu te mai complica, e prea greu pentru tine. Eventual ia un motor de cautare mai simplu, la indemana si priceperea oricui:

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_castrelor_romane_din_Rom%C3%A2nia

      cauti din lista castrul Tileagd si dai click pe link. Iti va aparea:

      "Castrul roman de la Tileagd, județul Bihor, se află pe cursul superior al Crișului Repede, la 12 km vest de Aleșd."

      Asa cum am spus, castrul de LANGA Alesd, nu de la....


      "eu nu stiu sa scriu poi voi doi habar nu aveti ceea ce este acela gen feminin. avere, iubire, privire, lovire, pornire, oprire, etc. voi spuneti habere avere dar re este un sufix al genului feminin la rumuni si nu forma de verb cum este habere deci nici o legatura habere cu avere. "

      Esti disperat si dai din colt in colt. Ai auzit tu pe cineva spunand ca iubi/iubire, porni/pornire, opri/oprire, lovi/lovire vin din latina? Stii sa folosesti un dex? Inventezi probleme ca sa ai impresia apoi ca le combati? In restul ideii, bati campii cu gratie, orice verb, indiferent din ce limba provine, are un substantiv direct derivat din el, care chiar are legatura totala cu verbul.

      "da-mi adresa pe you tube unde mitzu cel rau are comentariul de care vorbesti tu. "

      Il ai in postul meu precedent, cu comentariul respectivului citat aici. E exact filmul la care m-ai trimis, te citez:

      "intra pe you tube la limba română mai veche ca si limba latina si uita-te acolo unde am discutat cu el sa vezi ca nu are nici un comentariu. si le-a scos."

      Nimeni nu da un rahat ca nu vrei a recunosti cu textul in fata. Linkul e aici si poate vedea toata lumea care e interesata. Asta dupa ce ma refeream de fapt, anume la asta:

      https://www.youtube.com/watch?v=c4YlHICZ50U

      Acuma incerci sa ma faci leapsa pe youtube, trimitandu-ma dintr-un film intr-altul.

      "foarte curajosi condusi de decebal i-au respins pe romani la tapae. se vede de pe desenul de pe columna si din relatarile care zic ca traian si-a folosit bandaje din carpe sa-i bandajeze "

      Vorbeasti tampenii, halucinezi: pe columna arata ca in batalia de la Tapae dacii se retrag. Cassius spune intr-adevar ca romanii au avut multi raniti, dar au ucis foarte multi dusmani.

      http://www.trajans-column.org/?flagallery=trajans-column-scenes-22-45 astea sunt scenele bataliei de la Tapae. Dai pe 22-25 si derulezi.

      "traian o fost in preajma sarmisegetuzei dar nu a luat sarmisegetuza pentru ca daca ar fi luat-o acolo nu ar mai fi locuit decebal si cu autohtonii ci ar fi ramas romani."

      Habarnist ca de obicei: Decebal a fost cel care a cerut pace, toate fortificatiile din Orastie fusesera luate, dacii invinsi in apropiere de Sarmisegetusa, Decebal cu mica garnizoana era inconjurat. Sarmisegetusa avea la vremea primului razboi 11 ari (1.1ha), era centru religios, nu militar. Sau poate iti inchipui ca Decebal a acceptat sa-si demoleze si putinele fortificatii ramase, sa cedeze Oltenia, sudul Banatului, Tara Hategului ca se plictisea?

      http://www.trajans-column.org/?page_id=107

      aici te duci pina jos, scenele 73-78 (The First Dacian War Ends: Scenes 73-78:) dai click acolo si derulezi. Vezi capitularea lui Decebal si demolarea fortificatiilor de catre daci. Acolo in Sarmisegetusa a fost garnizoana romana (cohorte din legiunea IV Flavia Firma) care au supravegheat lucrarile de demantelare, dupa care s-au retras in sudul Banatului. Per total rezistenta dacilor a fost puternica, dar au pierdut cap-coada. Daca stiai cat de cat putina istorie romana, ai fi stiut ca de obicei, inamicul invins de romani era adus la statutul de client al imperiului, iar abia daca izbucnea un al doilea conflict, urma faza de cucerire totala. Dar poate ca pina la urma Decebal s-a sinucis sa-ti faca tie in ciuda.

      Ștergere
    93. "ce prost esti. care arpad si unguri in Ardeal? ca doua osti ungare de-a lui arpad conduse de tosu si de zobolsu au fost batute de soldatii români"

      Tu ai probleme mari cu intelegerea unui text citit. Eu la asta ma refeream? Era vorba ca de ce incerci tu sa te dai nu stiu ce geto-daco-rumun neaos, cand pe tine te cheama Nagy (doar nu te stiu de acuma)? Faci pe surdul in papusoi, te faci ca ai bruiaj pe semnal. Tu ai ascendenta maghiara. Ce spanac de geto-daco-rumuni sunt purtatorii de nume gen Nagy (care inteleg ca inseamna "mare"), Borbély, Fekete, Kovács etc? Astea sunt nume unguresti aparute odata cu pripasirea ungurilor in sec. 9-10 prin partea asta a Europei (nu numai Ardeal). Dar asta o stii tu bine, nu trebuie sa ti-o spun eu. Deci ideea era:

      De ce-ti renegi numele si adevarata origine si incerci sa-ti asumi una care clar nu-ti apartine? Nu te simti suficient de mandru de cea reala? De ce?

      Ștergere
    94. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    95. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    96. @Matei: Ai fost avertizat. Până nu înveți să vorbești respectuos și onorabil, nu mai ai ce posta aici.

      Ștergere
    97. Eu cred ca daca tot vrea sa spuna atatea si are atatea idei revolutionare, cel mai logic lucru ar fi sa-si faca un blog. O pagina personala in care sa puna toate ideile lui sub forma unor articole. Toata teoria lui despre identitatea gotilor cu getii, toate inrudirile intre limbi pe care le vede, toata suita de etimologii in care crede etc. Lumea poate intra, citi si judeca singura. Vrea comentarii, activeaza optiunea, nu le vrea, o dezactiveaza....e simplu. E mult mai coerent si mai corect. decat sa se vanture colo si colo pe net, cautand samanta de scandal. Nici nu-l mai contrazice nimeni, nu-i mai cere nimeni vreo argumentatie, trimiteri la surse, bibliografie samd. Isi poate predica propriul adevar cat si cum doreste. E liber sa critice articolele altora, altii, daca considera ca e cazul, sa comenteze scrierile lui pe blogurile lor etc.

      Ștergere
    98. Cel mai corect din partea lui ar fi să înceapă să scrie articole să le publice în reviste științifice internaționale (dacă consideră că cele românești au interese oculte).
      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Cel mai simplu ar fi să adopte soluția dv.

      Oricum aici o aberat destul. Până nu învață ABC-ul respectului și logicii, nu mai are ce posta.

      Ștergere
  13. andhof Iesus: niu twalif sind ƕeilos dagis? jabai ƕas gaggiþ in dag, ni gastiggqiþ asadar si in acest capitol cand se spune nu sunt douazeci si patru de ore intr-o zi? corespunde lui DAGIS iar daca umbla cineva ziua corespunde lui dag

    RăspundețiȘtergere
  14. DAG ZIUA
    DAGIS DURATA UNEI ZILE, 24 DE ORE

    RăspundețiȘtergere
  15. DAGS este forma fixa insemnand ZIUĂ iar DAG, DAGA inseamna ZIUA asadar DAGS este forma fixa iar DAG, DAGA sunt derivate din DAGS

    RăspundețiȘtergere