joi, 22 mai 2014

Un comentariu meritoriu

        O postare scurtă și la obiect: la articolul Renaşterea Daciei? din cadrul prezentului blog, Sorin a lăsat un comentariu care descrie într-un mod deosebit de corect și succint întreaga problemă a diletanților în materie de istorie antică românească (și nu numai), care se consideră deținătorii unor mari adevăruri, în lipsa evidentă de cunoștințe și adeseori a simplului bun simț logic. Reproduc mai jos comentariul care merită o postare separată și care se termină cu o întrebare care mie îmi răsună ca un zgomot de clopot, cu un ecou ce va dura mult timp. Atâta timp cât problema va exista...

Sorin, 22 mai 2014, 18:01
Articolul din link este superb, problema e ca nu exista nici un filtru pentru ne-profesionisti si diletanti, sau, cum se spune in introducere "una din puţinele luări de atitudine de către un istoric profesionist împotriva dacomanilor.", luarile de atitudine sunt subtiri ca numar comparativ cu grosimea/intensitatea "activitatii" acestor mai devreme numiti.
Sigur, libertatea de exprimare si de OPINIE este si trebuie sa ramana inviolabila, treba e ca acesti domni nu isi exprima teoriiile sub forma de opinii, ci de adevaruri deja dovedite ( afirmatiile lor = adevar incontestabil) si nici nu o fac la o bere sau amestecati intr-o discutie pe forumuri, ori ca membri la un miting....ci se erijaza in formatori de opinie si de "educatie". Cu alte cuvinte ei chiar influenteaza sute de mii de insi, referindu-ma nu la aceia care au ca scop vre-un soi de manipulare, ci oameni de buna credinta, dar naivi si/sau mai putin cititi, care dintr-un entuziasm patriotic gresit cultivat si directionat, ajung sa-i perceapa ca pe un fel de guru sau chiar eroi nationali, iar pe adevaratii calificati in domeniu ca pe niste parsivi corupti, care din totdeauna au avut si au un anume interes sa ascunda adevarul si sa serveasca cine stie ce grupari masonice care au drept singur scop conspiratia impotriva tarii noastre si a istoriei ei (inclusiv a nu ascunde ca de aici a inceput viata pe pamant, ori ca la inceput au fost dacii si apoi euglena verde si parameciul...probabil ei i-au creat).

Cum poate fi indreptata/corectata educatia a macar o parte dintre acestia?...pentru ca din pacate cei care striga mai tare si fac valuri mai mari, le capteaza atentia mai usor.


        Mănușa a fost aruncată... O va ridica cineva la modul serios și profesionist?

3 comentarii:

  1. Multumesc mult de aprecieri.A fost o suma de concluzii adunate vizionand materiale video, articole si comentarii ale lor. Ma gandeam sa mai fac niste precizari, dar tocmai pentru a nu lungi prea mult comentariul, am renuntat.Probabil ca ar merge acum.
    Poate gresesc, dar eu percep acest fenomen sau miscare ca pe una avand caracteristici extremiste, avand anumite puncte comune cu asa ceva.

    1. Liderii lor de opinie, cei mai activi, care produc materiale video, articole, sau comenteaza cu o frecventa mai ridicata, nu au pregatire in domeniu.Nu numai ca nu au calificare, dar pregatirea lor este mult, mult sub nivelul de simplu hobby. Despre unii dintre ei se poate spune ca si calificarea de semidoct este o supraevaluare, ei fiind mai curand sfertodocti care vor sa para experti.Astfel, pentru unii, Roma la vremea lui Burebista-Caesar abia trecea de o suta de mii de locuitori, sau nu exista izvoare istorice despre podul lui Apollodor, in schimb balade populare fara nici o legatura si aruncate dintr-o epoca intr-alta ar fi dovezi, dacii musai ca vorbeau latina, "dovada" fiind faptul ca nu se vede nici un translator langa Traian in scena in care vorbea cu prizonierii daci, calculele privind suprafata Daciei cucerite de romani dau 14%, nu numai Lisimach, dar inaintea lui si Alexandru cel Mare a fost infrant de geti etc.

    2.In general o agresivitate cateodata socanta.Intra peste tot unde se poate, admonesteaza, jignesc, injura.De multe ori fac niste afirmatii (in domeniu) stupefiante, iar cand sunt invitati sa prezinte sursele care i-au informat cum i-au informat, in cel mai bun caz unii dispar, dar la altii se declanseaza comportamentul unui animal incoltit...maraie, latra, clampane, dau sa muste.Incep sa jigneasca, iau un aer superior prin care il priveste pe celalalt foarte de sus, interlocutorul devine "baietas" sau "fatuca", sau "analfabet" sau "handi" si in general concluzia este ca acel interlocutor are un IQ mult prea scazut, pentru a-i intelege argumentatia si a-i da motive sa-si mai bata capul sa-i explice, sau e vandut unor interese meschine. Dar, bineinteles, vor respect.

    3.Atitudine de "cine nu e cu noi, e impotriva noastra". Ei afirma ca nu "negociaza istoria", nu merge cu "mai lasi tu, mai las si eu". trebuie sa te decizi...ori, ori. Putin mai detaliat apare acest aspect in punctul:

    4.Pentru a-si justifica agresivitatea si straduinta cu care lupta, "identifica", mai bine spus inventeaza un inamic periculos al adevarului si al tarii si anume "latinistii" sau "latinopatii". Nu spun o noutate afirmand ca acestia nu exista, simplu pentru ca ei ar trebui sa fie exact opusul dacistilor, adica sa-i elogieze doar pe romani, ba inca inventand si bazaconii si atribuindu-le geneza tuturor civilizatiilor de pe continent si in parte de pe cele vecine...iar in acelasi timp, sa-i urasca pe daci din toti rarunchii si sa-i faca albie de porci pe unde apuca.Ori asa ceva, cel putin eu, nu am intalnit. "Inamicii" lor sunt oameni normali, care au inteles ca ambii, si dacii si romanii sunt strabunii nostri, iubindu-i si admirandu-i deopotriva.Eh, dar asta nu este admisibil, dupa standardele dacistilor.Nu merge "si, si". Iar faptul ca vorbesti cu mandrie despre daci, dar nu te dezici nici de romani e mai mult decat suficient sa le declanseze turbarea.Ce apare mai devreme cu "cine nu este cu noi, e impotriva noastra".

    va continua inca putin...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca cineva va ridica manusa, probabil o alternativa (pot fi probabil si altele mai bune) ar putea fi materiale de genul eratelor de pe acest blog si anumitor articole la care fac trimitere linkurile, sub forma de material video.Adica o emisiune-dezbatere televizata, ca o replica, in care sa fie invitati istorici profesionisti si sa dezbata diversele materiale produse de catre echipa d-lui Daniel Roxin si cele derivate din ele.Poate ideal ar fi sa fie invitat si dumnealui si d-nul Napoleon Savescu.Ar fi o buna ocazie pentru ei, in fata publicului, sa isi sustina punctele de vedere in fata unor oameni calificati, sa numeasca macar o parte din izvoarele istorice de care au pomenit des, dar nu le-au dat nume, sau in cazul celor numite, sa puna degetul pe paragrafele in care au identificat citatele atribuite lui Dio Cassius, Traian, Pitagora, Alex Busuioceanu etc. Aceste dezbateri ar putea fi incarcate pe diverse site-uri, inclusiv Youtube.

    RăspundețiȘtergere
  3. apropo de victime de buna credinta, acesta ar fi un produs nevinovat al tribuletului de manipulatori.Cautand ceva, am dat peste altceva, peste un roman teribil de entuziast, atat de entuziast incat a deschis un topic cu tema limba româna,mama limbii latine, romanii, descendenti genetic exclusiv ai dacilor si despre Romani ca descendenti ai dacilor, pe un forum fara vreo legatura cu istoria.Argumentele bagate la inaintare au fost filmuletul lui Ledwith si faimosul studiu din Hamburg (dupa care cautam in acel moment, mai precis dupa date mai detaliate privind originea acelui studiu...textul lui il parcursesem deja). Se pare ca omul s-a vindecat pe parcursul unei singure zile, dar de ce a trebuit sa ajunga acolo pentru asta?Cati astfel de entuziasti se pun oare in astfel de situatii destul de jenante si prin cate locuri. Este un caz aparent banal, fie si prin profilul forumului respectiv (pare-se mai mult orientat spre gaming), peste un altul am dat pe historum Forum si sunt convins ca au mai fost si mai sunt multi altii.Ar fi mult mai bine sa fie "vindecati" de catre farmacia interna.

    http://zero-k.info/Forum/Thread/7655

    RăspundețiȘtergere